Чаят от китайска роза има множество здравословни качества, за които

...
Чаят от китайска роза има множество здравословни качества, за които
Коментари Харесай

Чаят от това красиво цвете оказва вълшебно въздействие върху тялото

Чаят от китайска роза има голям брой здравословни качества, за които не сте и подозирали. Пиенето на чай от хибискус е доста публикувано в Азия. Лечебният чай набира огромна известност в целия свят. Известен още като " Agua de Jamaica " и " Hibiscus sadbariffa ", той се подготвя посредством кипване на цветовете на красивото растение. Чаят нормално има рубиненочервен или кондензиран ален цвят и мощен кисел усет.

Някои от здравословните качества на чая включват, способността му да контролира кръвното налягане, да намалява равнищата на кръвната захар и удобното му деяние върху черния дроб. Смята се, че оказва помощ и при проблеми с храносмилателната система и леки депресивни положения. Нови изследвания откриват, че чаят форсира метаболизма и спомага на организма за здравословно намаляване.

Цветовете на растението са извънредно богат източник на витамин C, минерали и антиоксиданти. Хранителните субстанции, които съдържа в огромни количества са: калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, витамин B, антоцианини и фолиева киселина.

Тук ще ви срещнем със 7 от изгодите за здравето, които носи пиенето на чай от хибискус

 

Регулира кръвното налягане

Изследване оповестено в " Journal of Ethnopharmacology ", стига до извода, че хибискусът има антихипертензивни и кардиопротективни свойства. Резултатите демонстрират, че чаят е извънредно потребен за хора, които страдат от хипертония или са с висок риск от сърдечно съдови болести и проблеми.

Подпомага отслабването

Активните субстанции в хибискуса оказват помощ за регулирането на метаболизма. Друго проучване, оповестено в " Journal of Ethnopharmacology ", демонстрира, че чаят от хибискус редуцира телесната маса при затлъстели лабораторни мишки.

Понижава холестерола и кръвната захар

Консумацията на хибискус намалява холестерола, триглицеридите и липопротеините с ниска компактност и усилва положителния холестерол. По този метод чаят пази сърцето и кръвоносните съдове от увреждане.

Хиполипидемичните и хипогликемичните свойства на чая могат да бъдат потребни и за хора страдащи от повишени равнища на кръвната захар и диабет.

Полезен е за черния дроб

Антиоксидантните качества на хибискуса могат да оказват помощ при лекуването на чернодробни болести. Според изследване от 2014г., оповестено в " Food & Function Journal ", когато на 19 затлъстели хора е даван дестилат от хибискус в продтължение на 12 седмици, се следи доста усъвършенстване на чернодробната стеатоза. Казано с други думи, струпване на мазнини в черния дроб – положение, от което всички те страдат.

Притежава противовъзпалителни и антибактериални свойства

Чаят от растението е извънредно богат източник на витамин C. Това е главно хранително вещество, неохбодимо на човешкото тяло, което подтиква вярната функционалност на имунната система. Хибискусът е прочут и със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, което оказва помощ на организма да се оправи бързо с настинки и други болести.

Действа като лек антидепресант

Китайската роза съдържа флавоноиди, които имат потвърдени антидепресантни свойства. Консумацията на чай от растението може да помогне за усмиряване на нервната система и да понижи тревогата и депресията.

Подпомага храносмилателната система

Много хова пият чай от хибискус, с цел да подобрят храносмилането си, защото той контролира уринирането и изхождането. Растението има диуретични свойства и се употребява за облекчение на запек и възстановяване на здравето на стомашно-чревната система.

Как да си приготвите лековит чай от хибискус?

Изсушен цвят от хибискус може да намерите във ведомствените магазини, дрогериите или онлайн. Най-добрият вид е да си ги наберете сами, в случай че отглеждате растението.

Съставки – 2 чаени лъжички изсушен цвят от хибискус и 1 чаша вряща вода

Приготвяне – Изсипете изсушения хибискус във врящата вода и оставете да покъкри в продължение на 5 минути. Прецедете добре и подсладете с лъчижка мед или захар, в случай че желаете да подобрите усета в допълнение, може да добавите и малко канела.

Към чая може да включите и малко джинджифил или мента, с цел да подсилите лечебните му свойства.

За кого не е целесъобразно да пие чай от китайска роза? 

Хора страдащи от ниско кръвно

Бременни или кърмещи дами

Хора алергични към растението
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР