Чаят е много популярна напитка, спори се дали кафето го

...
Чаят е много популярна напитка, спори се дали кафето го
Коментари Харесай

Чай от хибискус - какво трябва да знаем

Чаят е доста известна напитка, спори се дали кафето го превъзхожда по този индикатор. Познати са разнообразни сортове чай- черен, зелен, плодов, билков и доста други. Чаят е лечителен, прелестен на усет и има своето непокътнато място в ежедневното хранене.

Една забавна и забележителна вариация на тази напитка е рубинено аленият чай от хибискус, който не можем да определим като чай в класическото схващане за тази напитка, тъй като не листата, а съцветията на растението се употребяват за изработката на ароматната течност, само че е всекидневно с думата чай да се дефинира всяка билка, която се сварява във вода, по тази причина напитката, приготвена от хибискус, минава в групата на напитката чай.

Чаят от хибискус има доста антична история, обхваната с митове и това го прави загадъчна течност, оживяла във времето до наши дни.

Легенди и история на чая от хибискус

Легендата гласи, че чаят от хибискус е бил известен в античен Египет. Фараоните го консумирали, вярвайки, че това е балсам на младостта, здравето и дълголетието. И с цел да го имат постоянно, те изпратили своите воини за плячка в родината на вълшебното растение, в Африка, на юг от Судан.

Арабските лечители в своите трактати дефинират хибискуса като лек за всички заболявания зароди превъзходните му антипиретични и седативни свойства. От позиция на модерния човек и като се отхвърли прочувствения съставен елемент, нещата са по-рационални и разумни.

Битува разбиране, че с помощта на мощните антиоксиданти, които влизат в състава му, чаят от хибискус може да подмлади организма и да забави процеса на стареене.

Друго изказване гласи, че този чай може да предотврати злокачествените тумори. Тези изказвания почиват повече на митове, в сравнение с действителни и потвърдени научно обстоятелства.

Още един значим аспект от разбирането за опциите на чая от хибискус са свързани със силата му да въздейства на кръвното налягане. Има доста необятно публикувано мнение, че пациентите с хипертония би трябвало да го пият леден, а хипотониците се нуждаят от чаша парещ чай от хибискус.

Известно е, че след прекосяване през хранопровода горещата напитка съумява да се охлади малко, а студената се затопля, тъй че и в двата случая ще има еднакъв коктейл в стомаха. Следователно, пиенето на чай от венчелистчетата на суданските рози не би трябвало да е доста горещо, с цел да не изгори хранопровода, а студената напитка е еднообразно разхлаждаща през лятото за всички.

Единственото, което е известно сигурно за резултата му върху кръвното налягане, е откритият факт, че постоянната приложимост на чай от хибискус намалява кръвното налягане със приблизително 7 %. Ето за какво можем да заключим, че чаят от хибискус има леко понижаващо налягането деяние.

Днес към този момент е открито какви са изгодите и опциите на тази напитка и с какво тя може да помогне на тялото.

Полезни свойства на чая от хибискус

Полезните свойства на чая от растението хибискус се дължат на неговия състав, в който се отличават доста потребни за здравето съставки.

 хибискус

- Флавоноиди - антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и предотвратяват антиоксидантния стрес.

- Антоцианини - субстанции с антиоксидантно деяние, забавящи стареенето.

- Комплекс от витамини, в това число витамин Р, който пречи на пропускливостта на кръвоносните съдове, укрепвайки стените им и предотвратява развиването на разнообразни болести на сърдечно-съдовата система.

- Антиоксидантите в хибискуса пречистват и подмладяват организма, контролират растежа на микроорганизмите, образуването и развиването на най-различни формирания, в това число злокачествените тумори.

- Тази напитка работи сполучливо, когато се приема през устата. С потреблението на натрошените листа и пресните венчелистчета на билката може да се лекуват язви, рани, екземи, циреи и тумори с друг генезис.

- Хибискусът съдържа разнообразни органични киселини, допринасящи за нормализиране на метаболитните процеси в тялото, бори се с наднорменото тегло.

- Съдържа линолова киселина, подпомагаща битката с холестеролните плаки, като по този метод защищава организма от съдова атеросклероза.

- Лечебният състав на чая от хибискус топи непотребните мазнини, пречи на запушването на кръвоносните съдове.

- Лимонената киселина в този чай има мощен противовъзпалителен и антиоксидантен резултат.

- Доказано е, че чаят от хибискус има позитивен резултат върху черния дроб. Затова е ефикасна диуретична напитка.

- Чаят е добър като спазмолитик, който може леко да облекчи болката, която се появява в стомашно-чревния тракт.

- Напитката на фараоните оказва помощ за подсилване на имунната система, оказва помощ тялото да се опълчи на простудите. А в композиция с витамин С основава мощен антиинфекциозен щит на тялото.

Приготвяне и сервиране на чай от хибискус

Зрелите венчелистчета на хибискуса се събират и сушат по специфичен метод, подлагат се на ферментация, сходно на черния чай. В резултат на тази подготовка венчелистчетата не просто изсъхват и стават комфортни за запазване и превозени, само че и резервират всичките лековити субстанции, с които това растение е толкоз богато.

Получената напитка има очебийно кисел усет и доста прелестен и внимателен мирис. Красивият богат рубинен цвят на чая е доста впечатляващ. Оцветяването се обезпечава от антоцианините, които имат и лечебно деяние.

Все още няма единно мнение по какъв начин вярно да се подготвя чай от хибискус. Според някои не трябва суровината се излага на висока температура, с цел да не унищожи потребните съставни елементи в нея. Затова се предлага суданската роза да се вари на към 40 градуса.

 изгоди от чая от хибискус

Според друга версия може да се употребява класическият метод за подготвяне на чай с вряща вода, в която да се накисне суровината и да се подслади.

Всеки избира разновидността за себе си. Единственото нещо, което не би трябвало да се не помни: не може да вари хибискус в железни съдове, той би трябвало да се сервира в керамични или порцеланови чаши.

Тъй като чаят от цветя на хибискуса съдържа плодови киселини, това му придава кисел усет. Ако се добави захар, усетът ще бъде сладостен или сладко-кисел, всичко зависи от количеството захар и силата на напитката.

Приятният мирис на цветния чай може да бъде допълнен с подправки. Подходящи са карамфилът, ванилията, канелата, джинджифилът, черният пипер. Те му придават другоземен привкус.

На усет този чай е като плодова напитка, направена от червени плодове. Ако се свари с ябълки и захар, добива усет на компот от череши и ябълки.

Противопоказия за консумация на чай от хибискус

- Тъй като хибискусът има способността да въздейства на равнището на кръвното налягане, хората със скачащи индикатори на кръвното би трябвало да пият този чай с нараснало внимание, изключително хипотензивни пациенти, страдащи от артериална хипертония с несигурно налягане.

- Напитката не се предлага на пациенти с камъни в жлъчния мехур и страдащи от уролитиаза. Тази защитна мярка се постанова поради диуретичния и холеретичен резултат, който може да раздвижи камъните и да докара до блокирането им в уретерите или жлъчните пътища. Състоянието се съпровожда с тежки конвулсии и може да наложи незабавна интервенция. Със здрави бъбреци и злобен мехур без камъни, напитката е единствено потребна, отстрани вероятния застой на жлъчката и предотвратява образуването на пясък и камъни.

- Бременността е противопоказание за пиянство на чай от хибискус, защото напитката може да повлияе на хода на бременността поради несъразмерното тонизиране на матката. Хибискусът може да повлияе на половата функционалност, тъй че пиенето му е рисково в този интервал.

- Напитката от венчелистчетата на хибискус е кисела, съдържа доста разнообразни киселини, с изключение на оксаловата, тъй че не се приема при гастрит с висока киселинност, както и при пептична язва.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР