Частната компания СпейсЕкс се приготвя за първото изстрелване на космическа

...
Частната компания СпейсЕкс се приготвя за първото изстрелване на космическа
Коментари Харесай

СпейсЕкс се готви за първо изстрелване от историческата площадка 39А, от която през 1969 година е излетял екипажът на лунната експедиция Аполо 11!

Частната компания СпейсЕкс се подготвя за първото изстрелване на галактическа ракета “Фолкън 9 ” с товарен галактически транспортен съд “Драгън ” за 2017 година. Ако всичко мине по проект (т.е. няма непредвидени механически проблеми и времето е благоприятно), ракетата би могла да излети още през днешния ден, в 17:01 ч. българско време.

Това, което е неповторимото за идния полет, е че той ще е първи за СпейсЕкс от историческата стартова площадка 39А. Понастоящем компанията наема площадката според съглашение с НАСА. Наемът е подписан за 20-годишен интервал.

Площадката е издигната през 60-те години на предишния век, с цел да могат от нея да изхвърчат гигантските ракети “Сатурн 5 ” на път към Луната. Именно от нея на 16 юли 1969 година е изстрелян галактическият транспортен съд “Аполо 11 ” с астронавти Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс. Олдрин и Армстронг кацат сполучливо на Луната, а Колинс остава в орбита към нея.

След приключването на стратегия “Аполо ” НАСА преобразува площадка 39А за полетите на галактическите совалки. Оттук излетява последната совалка – на 11 юли 2011 година, когато “Атлантис ” за заключителен път се насочва в космоса.

Занапред щафетата ще бъде поета от СпейсЕкс. Изпълнителният шеф на компанията Илон Мъск ще би трябвало да оправдае очакванията и упованията на галактическата общественост. Да му пожелаем триумф – макар че на този стадий празните приказки и обещанията са повече, в сравнение с изпълнените задължения.

Последното отсрочване от страна на Мъск пристигна едвам през вчерашния ден, когато беше оповестено, че първият транспортен съд до Марс ще полети не през 2018, каквито бяха първичните проекти, а през 2020 година.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР