Части от украинската Запорожка АЕЦ бяха сериозно повредени от военни

...
Части от украинската Запорожка АЕЦ бяха сериозно повредени от военни
Коментари Харесай

Реактор на Запорожка АЕЦ е спрян, централата е сериозно повредена

Части от украинската Запорожка АЕЦ бяха " съществено развалени " от военни удари, които принудиха един от нейните реактори да бъде спрян, заяви операторът на централата в събота.

Ударите в петък върху атомната централата в Южна Украйна - най-големият атомен енергиен комплекс в Европа - " съществено повредиха " станция, в която се съхранява азот и О2, както и " спомагателна постройка ", сподели Енергоатом в Telegram.

Киев и Москва се упрекнаха взаимно за офанзивите. Ударите са развалили захранващ кабел, принудили са един от реакторите да спре и " към момента има опасности от приключване на водород и радиоактивни субстанции, рискът от пожар също е висок ", се споделя в известието. Обстрелът " провокира сериозен риск за безвредната работа на централата ".

Руските войски са окупирали завода в Запорожие от първите дни на нахлуването си и Киев ги упрекна, че съхраняват тежки оръжия там. Но Москва на собствен ред упрекна украинските сили, че са атакували централата.

Европейският съюз упрекна Русия в събота поради обстрела. „ Европейски Съюз осъжда военните действия на Русия към атомната електроцентрала #Zaporizhzhia “, написа в Twitter първият посланик на блока Жозеп Борел. „ Това е съществено и безконтролно нарушаване на разпоредбите за нуклеарна сигурност и още един образец за неуважение на интернационалните правила от страна на Русия”. Борел настоя нуклеарната организация на Организация на обединените нации, Международната организация за атомна сила, да получи достъп до централата.

МААЕ от седмици се пробва да изпрати екип, който да инспектира централата. Украйна до момента отхвърля напъните, които съгласно нея ще легитимират съветската окупация на обекта в очите на интернационалната общественост.

В известието се споделя още, че чиновници на съветския нуклеарен оператор " Росатом " са напуснали централата малко преди офанзивите, само че украинският личен състав е останал и централата към момента създава електричество.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели в петък, че „ всяко бомбардиране на този обект е нахално закононарушение, акт на гнет “. А украинското външно министерство сподели, че „ вероятните последствия от удар в работещ реактор са еквивалентни на потреблението на атомна бомба “. По-рано през седмицата МААЕ съобщи, че обстановката в атомната електроцентрала е " нестабилна ". " Всеки принцип на сигурност е нарушен по един или различен метод ", сподели шефът на МААЕ Рафаел Гроси.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР