Частен бизнес в Русия, който изпълнява държавни поръчки и печели

...
Частен бизнес в Русия, който изпълнява държавни поръчки и печели
Коментари Харесай

Православният олигарх, свързан и с България. Как Малофеев превзема бизнеси с помощта на Кремъл

Частен бизнес в Русия, който извършва държавни поръчки и печели милиони, е високомерен благодарение на службите в интерес на олигарх. Седмица преди началото на войната в Украйна бизнесът е продаден за стотици милиони на държавна компания. В дъното на всичко стои човек, обвързван с шпионска спекулация в България.

В България той е един от хората, свързвани с шпионските афери на Русия, за които е упрекнат, че работи водачът на русофилския интернационал Николай Малинов .

В Руската федерация той е прочут като „ православния олигарх “, който проповядва имперските упоритости на Москва.

В последните години името му съвсем не се свързва с бизнес, само че все пак той е един от крупните донори за съветските дейности в Украйна.

Става въпрос за доближения до Кремъл предприемач и притежател на медии Константин Малофеев . От 2014 година той е в черен лист на Запада поради финансирането на проруските сепаратисти в Донбас. Той отхвърляше да е забъркан в продължение на години.

Ново следствие на екипа на Система , който е част от съветската редакция на Радио Свободна Европа/Радио Свобода, осветява скица, съгласно която Малофеев е обвързван с IT промишлеността в Русия, печели от солидни контракти с държавни компании, а след това ги продава за стотици милиони долари на други съветски държавни компании.

Как работи цялата скица, която разрешава да се финансира войната, да се финансира агитация, да се източват държавни пари, а част от тях да стигат до офшорки в Южна Европа?
Да откраднеш бизнес благодарение на страната
В една късна вечер в Москва през февруари 2018 година се звъни на вратата на IT бизнесмена Сергей Шилов .

Той отваря. Чака го екип на Федералната работа за сигурност (ФСБ) , въоръжен с автоматизирани оръжия. Обискират жилището, закопчават Шилов и го водят да даде показания пред Следствения комитет.

По-късно Шилов наново е задържан и са му повдигнати обвинявания по съмнения за машинация в размер на 35 млн. $ по контракт с министерството на Вътрешните работи на страната, споделя по-късно той пред YouTube канала на списание Ескуайър.

Шилов основава компанията AT Consulting през 2001 година и тя доста бързо се трансформира във водеща в IT услугите в Русия - с помощта на обслужването на държавни структури. Договори са подписани освен с вътрешното министерство, само че също и с „ Ростелеком “, „ Роснефт “, банката ВТБ, „ Сбербанк “ и други близки до Кремъл организации.

Десетилетие по-късно – сред 2014 и 2015 година - връзките сред държавното ръководство и компанията стават напълно директни. Кирил Шамалов , който тогава е женен за една от дъщерите на Владимир Путин и е комшия на Малофеев в влиятелния московски квартал Рубльовка, прави общ бизнес с AT Consulting.

Тогава и самият Малофеев се доближава до компанията. Неговата медийна група „ Цариград “, която не се занимава с бизнес истории, прави огромен репортаж за IT Consulting и „ вътрешния кръг на Шилов “.

От тогава датират и съществени разбърквания в компанията. Иван Митяш , който оглавява юридическия отдел на компания на Малофеев за недвижимо имущество, която също носи името „ Цариград “, става изпълнителен шеф на AT Consulting.

Няколко от бизнесите, свързани с софтуерната компания, пък са поети от някогашния бизнес сътрудник на Малофеев Евгений Жуланов.

Руско издание свързва измененията в AT Consulting непосредствено с Малофеев.

„ Те евентуално са осъществени от Евгений Жуланов по искане на Константин Малофеев. „ Православният олигарх “ е показан като съсобственик на AT Consulting.

Малко по-късно изданието Проект също свърза Малофеев с компанията и твърди, че тя има контракт с Държавния указател на Русия на стойност 23,6 млн. $.

Говорител на Малофеев отхвърли да отговори на въпросите на Система.
Идвам и вземам 70%
Как обаче Малофеев влиза в IT бизнеса и стартира да поема собствеността на компании, които извършват публични поръчки?

През 2010 година някогашен член на борда на " Ростелеком " Евгений Юрченко дава отговор за метода, по който Малофеев работи.
Ако не искаш да фалираш, ми дай 70% и ще ти подсигурявам държавните поръчки
„ Идва при теб и споделя: Утре компанията ти ще загуби всичките си клиенти. Ако не искаш да фалираш, ми дай 70% и ще ти подсигурявам държавните поръчки “, споделя Юрченко в изявление.

Заради изявлението Малофеев завежда дело против Юрченко, само че даже съветският съд не постановява съществено наказване поради изявлението.

По данни на система е доста евентуално Малофеев да е поел импровизирано контрола над AT Consulting още през 2010 година
„ Православно “ ръководство на частна компания
През 2018 година, даже след ареста на Сергей Шилов, AT Consulting продължава официално да е негова благосъстоятелност. Това не се трансформира и след задържането му.

Месец по-късно обаче Шилов дава показания, с които се самоуличава. Той упреква и някогашен управител в Ростелеком и дълготраен доближен на Малофеев.

Всичко това има отрицателен резултат върху компанията, обстановката наподобява отвън надзор.

Точно тогава в историята се появява юрист на име Александър Железников . За него има данни, че преди този момент е представлявал Малофеев. Адвокатът се включва в помощ на Шилов.

В борда на шефовете пък се поява някогашен сътрудник на ФСБ и доближен до Жуланов.

За няколко месеца Шилов първо е подложен под домакински арест, а по-късно делото против него е прекъснато. В същото време излиза наяве, че делът му в AT Consulting е към този момент единствено 10%. В компанията стартира да работи сина на Малофеев - Кирил.
Сделка седмица преди войната
Така в края на 2021 година в пресата се заговаря на интерес на държавната Росатом да купи AT Consulting. Сделката се реализира на 16 февруари 2022 година, седмица преди началото на нашествието на Русия в Украйна. Тя е на обща стойност от 265 млн. $, само че 197 млн. са разпределени в сметка, следена от „ Проект вложения “ .

Това сдружение е следено от Леонид Гаврилов , който от години е обвързван с Малофеев, написа Система. Парите от договорката последователно се разпределят към доближени до „ православния олигарх “.

Какво значи това за пътя на парите? Частна компания, получава контракти от държавни компании. По-късно компанията е завладяна от доближени до Кремъл, а след това е изкупена от държавна компания. Парите пък се връщат към частни лица, доближени до Кремъл.
Структури и хора, свързани с Малофеев, получават общо 235 млн. $ единствено от договорката с " Росатом "
По данни на Система структури и хора, свързани с Малофеев, получават общо 235 млн. $ единствено от договорката с " Росатом ".

По-късно държавната компания изкупува и други шест компании, свързани с Малофеев и Жуланов.

Пред Система представители на Малофеев и Шилов отхвърлиха мнения. „ Росатом “, Жуланов и други забъркани не дадоха отговор на запитванията.

Гаврилов отхвърля Малофеев да има каквато и да е връзка с AT Consulting и други негови бизнеси.
Финансиране на войната и офшорки в Кипър
Как обаче с парите се финансира войната и съумява ли глобеният Малофеев да заобикаля глобите, които Западът му наложи още през 2014 година?

Както и в тази ситуация с парите от AT Consulting, още веднъж на помощ идват доближените и то не какъв да е Леонид Гаврилов.

От Система откриват, че той е обвързван с финансирането на строителния бизнес на Малофеев и две офшорни сдружения в Кипър, към които „ православният олигарх “ съумява да трансферира огромни суми пари от 2013 година насам.

Според Система Гаврилов в действителност е просто номинален притежател на бизнесите. Негови познати настояват, че той живее в непретенциозен апартамент в Москва и не са чували той „ да се къпе в милиарди “.

Цялата финансова империя, построена през комплицирани механизми и обвързвана с държавни пари, разрешават на Малофеев доста да подкрепя Русия във войната и в Украйна. Един от методите е, несъмнено, посредством пропагандата на медиите, които има, само че напъните му не свършват дотук.

От началото на войната той дава награди и разнообразни бонуси за съветските бойци, които вземат участие в нашествието. Неговата благотворителна фондация „ Св. Василий Велики “ към този момент е изплатила 8,3 млн. $ в окупираните от Русия елементи на Донбас.

През 2022 година общо пет компании са регистрирани и в град Донецк. Те са ръководени от Алексей Терехов, който оглавява и една от компаниите на Малофеев, свързани с държавните пари – „ Контур “.

Една от тях се споделя „ Цариград Донецк Холдингс “.

Малофеев в продължение на години отхвърляше обвиняванията на Европейски Съюз и Запада, че финансира проруските сепаратисти, макар че Александър Бородай , някогашен " министър председател " на самопровъзгласилата се Донецка национална република и сегашен народен представител в съветската Дума, е негов съветник в една от фирмите му.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР