Част от най-големите презастрахователи в света ще понесат сериозни загуби

...
Част от най-големите презастрахователи в света ще понесат сериозни загуби
Коментари Харесай

Застрахователният бранш ще загуби милиони от взривовете в Бейрут

Част от най-големите презастрахователи в света ще понесат съществени загуби от детонацията, която през предходната седмица опустоши региона към пристанището на Бейрут, умъртви над 170 души и докара до оставката на държавното управление. Щетите единствено върху недвижимата благосъстоятелност могат да надвишават 7 милиарда щ. $, по сметки на Института за интернационалните финанси. И въпреки че дребна част от тях са застраховани, финансовият резултат от гърмежите може да пробие дупки в балансите на застрахователнте сдружения. Застрахованите провали единствено на пристанището и на съсените плавателни съдове се правят оценка на 250 млн. щ. $ от американския брокер "Ги Карпентър енд ко. "

Сред най-засегнатите ще е немският презастраховател "Мюних ре ". Въпреки че към този момент не дава публични оценки на размера на загубата, компанията класифицира изплащането на обезщетение от над 10 млн. евро за един случай като "съществено ".

Другият огромен немски презастраховател - "Хановер ре " - също планува загуба от детонацията за най-малко 10 млн. евро, показа пред анализатори членът на фирмения ръб Свен Алтхоф.

Оставката на ливанския кабинет удължава несигурността към размера и времето на бъдещите компенсации. Правителството към момента разследваше случилото се на 4 август когато се отдръпна от властта. Планират се разпити на министри и на високопоставени чиновници на ведомствата, свързани с натрупването на големите количества амониев нитрат, от 2013-а насам. Евентуално публично умозаключение за терористичен акт би оборило множеството искове. Засега обаче застрахователите и притежателите на парцели са в задънена улица. Презастрахователите пък са застрашени най-много от искания на едри индустриални компании, чиито офиси са били наоколо до пристанището и доковете, тъй като е по-вероятно те да са застраховани против заличаване на собствеността им.

Клиентите на застрахвателите, които заплащат от джоба си за възобновяване на провалите върху жилищата си, пък ще се сблъскат с друго затруднение. Повечето ливанци държат да получават щатски долари за стоките и услугите. Недостигът на твърда валута в банковата система на страната обаче ще принуди застрахователите да издават на ищците чекове в долари, които няма да могат да ги осребрят по номинал. Подобни чекове, които ливанците са кръстили "Lollars ", могат да се обменят само на черния пазар, където губят 65% от цената си. В резултат строителите, които ремонтират разрушените обекти, подвигат цените, в случай че не получат "зелено " в брой.

Служител на застрахователна компания, поискал анонимност, споделя, че негов клиент, който е желал да подмени счупените си прозорци, е получил две разнообразни цени от един и същи строител - 8 хиляди щ. $ в брой или 20 хиляди $ посредством банково заплащане.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР