Част от историята на родния ни флот са изложените военноморска

...
Част от историята на родния ни флот са изложените военноморска
Коментари Харесай

НИМ отбелязва 140 години от създаването на военния флот

Част от историята на родния ни флот са изложените военноморска адмиралска униформа и мантия на цар Борис III. Те са владеене само на Националния исторически музей и са подаяние от неговата щерка княгиня Мария-Луиза, съобщи БГНЕС. Временната галерия може да бъде прегледана до октомври.

В изложбата с изключение на фотоси и документи, могат да се видят оръжия на български морски офицери – револвер „ Маузер HSc “, употребен през Втората международна война, и сабя, направена по пример от 1902 година Интересен акцент е извънредно необичаен възпоменателен орден, отсечен през 1917 година На лицевата страна на медала е ликът на цар Фердинанд I, а на противоположната страна има изображение на подводницата и незабравим текст. В експозицията може да бъде забелязана и фотография на един от най-известните ни морски офицери, капитан втори сан Димитър Добрев, пълководец на отряда торпедоносци при офанзивата против турския крайцер „ Хамидие “ през 1912 година

Българският боен флот е основан на 12 август 1879 година в град Русе. През 1897 година стартира построяването на черноморския флот с основна база Варна. Първите български морски офицери се приготвят в академиите на Русия, Италия, Австро-Унгария и Франция. По време на Балканската война 1912-1913 година и на Първата международна война флотът интензивно взе участие в бойните дейности. Тогава се основават подводните сили и морската авиация, стартират интервенции по миночистачна активност и противолодъчна отбрана.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР