Чакането на опашка пред аптека е не само досадно преживяване,

...
Чакането на опашка пред аптека е не само досадно преживяване,
Коментари Харесай

Къде са лекарствата: вече можем да разберем

Чакането на опашка пред аптека е освен досадно прекарване, само че и крие евентуални опасности за болните – изключително във време на острозаразна вирусна пандемия. А когато е налице и честият в последно време недостиг на избрани лекарства, заниманието се проточва и усложнява още повече. Държавната система за електронни предписания трябваше да облекчи процеса за хората с хронични болести, само че вместо иновация донесе нови премеждия.

В този подтекст се ражда концепцията за едно българско приложение, което цели да спести на крайния консуматор обикалянето от аптека на аптека в търсене на съответно лекарство. Апликацията Help2Go започва публично преди седмица и към този момент има към 600 консуматори. Тя съставлява платформа, посредством която човек може да види къде е разполагаем даденият медикамент и по този начин да избегне безредните обиколки, респективно и дългите опашки. За фармацевтите пък е потребна с помощта на това, че уголемява в допълнение каналите им за търговия.
Държавни е-главоблъсканици
За цифровата промяна на българското опазване на здравето се приказва от дълго време, а в изискванията на пандемия тематиката звучи още по-актуално. Тя залегна и в договарянията за държавно управление, което дава поръчка за ударна цифровизация на страната. През ноември да вземем за пример съдружните сътрудници се договориха до края на тази година да е проработило електронното пациентско досие, което ще се причисли към Националната здравно-информационна система (НЗИС) след вкарването в нея на електронните посоки и електронните предписания.

Перипетиите към успеваемостта на към този момент съществуващите модули обаче бяха обилни. След дълго отсрочване е-рецептите влязоха в действие от 1 юли 2021 година, като посредством тях се изписват и отпускат медикаментите, покривани от Националната здравно-осигурителна каса. Медикаментите, които се закупуват напълно от пациента, могат да са и на хартиена рецепта. Поредното закъснение на старта им бе подбудено от неналичието на софтуерна подготвеност и добре подготвени хора, които да работят със системата.

Идеята на страната бе посредством е-рецептите да улесни работата на лекарите и на фармацевтите, само че вместо това браншът се изправи със обилни провокации след окончателното прекосяване към новата система. Редица фармацевти споделяха за пропуски в системата, за сривове и за неточности, поради които от време на време „ падат “ предписания за медикаменти на извънредно огромни суми. Всичко това докара до безпорядък и напрежение, пациентите започнаха да се лутат сред Здравната каса, лекарите и аптеките, а някои от тях даже се оказаха в обстановка, в която не можеха да получат медикаментите си или пък бяха принудени да ги заплащат сами.

Напрежението ескалира на гребена на четвъртата вълна на ковид, когато на процедура забуксуваха и безплатните медикаменти, и електронните предписания. Ситуацията просто подсети какъв брой тромави нормално са нововъведенията на страната, от което пострадали са жителите.
Лъч вяра за потребителите
На фона на бъркотията в страната преди броени дни започва приложението Help2Go, което пък е образец за бързото намиране на решения на действителни проблеми. Зад него стоят двама запалянковци от частния бранш и личният им горчив опит на консуматори.

Най-честият проблем и преди пандемията беше, че стоиш и чакаш на опашки и най-сетне хапчето, което ти би трябвало, го няма. Причината е, че самите аптеки са дребни и нямат опция да поддържат тази складова наличност, която по принцип я има в България като цяло”, разяснява пред Economic.bg Звезделин Минчев, един от основателите на Help2Go.

Нито той, нито другият съосновател на платформата имат общо с фармацевтичния бизнес, по тази причина пък са се сблъскали с проблемите като консуматори. Това им дава опция да основават изгоди за пациентите, защото гледат нещата извън. Тяхното преимущество, става известно, е фактът, че двамата мислят като консуматори – кое би ги улеснило, кое би им харесало и кое би им донесло изгода.

„ Най-честият сюжет, който чуваме, е: „ платете ни или ни дайте задатък и елате на следващия ден да си вземете лекарството “, което губи ужасно доста време на потребителите. COVID-19 „ взриви “ този сюжет и най-много чакането пред аптеките. Още повече, че когато човек е в карантина, по-добрата опция за него е да получи доставка на медикаменти пред вратата си “, изясни Звезделин Минчев.

Чрез приложението Help2Go потребителите могат да откриват най-близките аптеки и лаборатории. Имат опцията да декларират обещано лекарство или козметичен артикул и да спестят време от циркулиране и очакване на опашки, защото получават точна информация за зареждане и време за доставка. Help2Go дава опция за съпоставяне на цени и алтернатива за заплащане онлайн или на място след приемане на декларираната поръчка от аптеката.

„ Ако търсите несъмнено лекарство, да речем в София, приложението интуитивно ще ви насочи към мястото, което е най-близо до вас, само че в случай че го търсите по аршин цена, може да го намерите, да вземем за пример, в Силистра. Уникалното е, че в случай че една онлайн аптека има 10 обекта, тя излъчва препаратите с една и съща цена, а в нашето приложение всеки артикул може да бъде открит на друга цена, според от това самият аптекар каква е поставил”, добави Минчев.

Приложението предлага и календар на напомнянията, т.е. в случай че човек не помни по кое време да пие съответното лекарство, платформата го подсеща посредством уведомление. Освен това има и баркод скенер, посредством който всеки човек може да сканира от у дома избран медикамент, при което приложението непосредствено генерира фотография на продукта плюс неговата брошура. Платформата предлага и пряк чат с фармацевт, където при потребност пациентът да зададе въпроси и да ги изпрати.

Приложението демонстрира и сходни артикули със същото интензивно вещество, само че пък с друга цена. Съответното лекарство може да се показа и с други хора и да се препрати. Например, в случай че кликнем в приложението върху категория “грип”, то ще ни покаже цялата наличност от свързани продукти”, сподели още основателят на Help2Go.
От аптечна мрежа до по-голям хъб
Приложението е гратис за крайните консуматори и базира бизнес модела си на партньорство с аптеките. Мрежата от обекти към момента се построява, като все още има включени към 200. Целта на основателите е във всяко обитаемо място да има най-малко една аптека сътрудник. Help2Go им предлага спомагателен канал за продажба – даже за тези, които имат уеб сайтове и организират дейна онлайн търговия. А посредством функционалността за доставка до дома, която се реализира от Speedy и Glovo, те на процедура могат да продават на всички места. Ако някое по-трудно откриваемо лекарство сега е налично единствено в различен град, приложението прави връзката сред клиента и търговеца.

„ Нашата скица на работа с партньорската аптечна мрежа е извънредно обективна, ние взимаме безусловно стотинки от поръчката, за да не ги натоварваме, тъй като имат безпределно доста разходи”, добави Звезделин Минчев.

Голямата цел пред Help2Go не е да бъде онлайн магазин, а медицински хъб, който да сплотява доста огромна част от цифровото здраве – в това число електронната рецепта да бъде получавана в платформата и хората да могат да си резервират час при доктор.

В момента работим с лабораториите, към този момент водим дейни договаряния с тях, макар че те са качени в приложението откъм адреси и контакти. Чрез приложението може да се повика и мобилна лаборатория, която идва на място с доктор и водач, взима кръв и впрочем, и след това изпраща резултати. Това е една от иновациите”, сподели още Минчев.

По думите на Минчев платформа няма аналог освен в България, а и в цяла Европа. Затова той и сътрудникът му не крият упоритостта си благодарение на задгранични вложители да излязат на интернационалния пазар и да се трансфорат в водач в сферата.
Дигиталният асистент на страната
„ Няма да скрия – става известно, че оказваме помощ на страната. Преди да стартираме да създаваме приложението, се срещнахме със Съюза на фармацевтите в България, с цел да разберем първо има ли смисъл то да се прави, законно ли е и всичко останало. Всяка аптека по закон има компютър и интернет, вързан на картата, което ни даде опцията да създадем приложението”, показа Минчев.

По времето, когато са се срещнали с Фармацевтичния съюз, актуалният здравен министър Асена Сербезова е била негов ръководител.

Тогава тя ни поддържа с две ръце, тъй като съгласно нея ще дадем приоритет на дребните аптеки. В интерес на истината огромните аптеки имат бюджет да си платят интернет уеб сайтове, приложения, да поддържат екипи, само че дребните нямат тези благоприятни условия. Затова и по-големите аптеки нямат стопански интерес да отварят в по-малките обитаеми места”, сподели още той.

Създателите на приложението са наясно, че в бъдеще ще се появят конкурентни решения, по тази причина работят в вероятност. В момента организират диалози, ориентирани към електронната рецепта.

„ Надявам се, че с новите министри ще намерим градивен разговор. Електронната рецепта по принцип е общодостъпна информация (чрез „ Информационно обслужване”), когато обаче има разполагаем медицински програмен продукт. В случая ние имаме създаден програмен продукт, тъй като сме се записали като компания тъкмо в тази област”, съобщи Звезделин Минчев.

По този метод основателите на приложението ще имат законовото право да вкарат електронната рецепта в приложението Help2Go.

В момента ги няма, не са качени в приложението, тъй като законът не разрешава да се пазари с рецепта онлайн. Това е извънредно вярно, хората би трябвало да се усещат защитени”, означи Минчев.

„ Паралелно работим взаимно и с едно друго приложение, което обгръща лекарите, тъй че търсим синергията, с цел да дадем изгода на хората”, сподели още Минчев.

Той показа, че с предишното управление на Министерството на здравеопазването не е постигнал разговор. Сега желае да инициира среща с министъра на електронното ръководство Божидар Божанов, както и със здравния министър проф. Асена Сербезова, с които да конкретизира задачите и дилемите си.

Имаме концепция, знаем по какъв начин и имаме подготвен медицински софтуерен артикул, който би ни бил от изгода за е-рецептите. Ние не желаеме от министрите нищо – нито финансиране, нито стратегии, а единствено подпомагане за връзка с “Информационно обслужване”, акцентира Звезделин Минчев.

Амбициите на основателите на платформата са след това да качат е-рецептите в приложението, с цел да могат хората да се срещат с листовката на самия препарат откъм метод на деяние, противопоказания и така нататък

„ Работим и по въпроса по какъв начин могат да резервират медикамента в аптеката, по какъв начин могат да го поръчат, когато го няма, само че тогава пациентите ще би трябвало да взимат лекарството с е-рецепта само и единствено от място”, заключи основателят на Help2Go.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР