Чака ни щура мартнеска седмица, предупреждават от Meteo Balkans.В първите

...
Чака ни щура мартнеска седмица, предупреждават от Meteo Balkans.В първите
Коментари Харесай

Лудо време цяла седмица! Удря ни антициклон от Русия и Украйна

Чака ни щура мартнеска седмица, предизвестяват от Meteo Balkans.

В първите дни от новата седмица минималните температурите ще останат ниски, само че се чака усъвършенстване на времето. Максималните градуси в страната ще потеглят нагоре. Застудяване и нови превалявания от сняг обаче се чакат към сряда-четвъртък, а температурите до края на седмицата още веднъж ще се намаляват. 

Времето в понеделник 

Очакваните минимални температури в страната в понеделник ще са от минус 7°С до минус 4°С, като обичайно по-ниски ще се задържат в планинските региони и котловините от Западна България, Средногорието и Южна България – до минус 9-10°С. Малко по-високи по Черноморието и по поречието на река Дунав - до минус 3°С

Първият ден от новата седмица в по-голямата част от страната ще стартира със слънчево време. Само над крайните източни региони ще е с   променлива облачност. Ще духа слаб вятър от север-североизток. Максималните температури ще се покачат и ще са сред 6-10°С. Най-високи ще са в северозападните региони и Югозападна България – до 10-11°С, а най-ниски - в Горнотракийската равнина и по Черноморието. 

Времето във вторник и сряда 

Във вторник ще настъпи усъвършенстване на времето в цялата страна. Облачността до обяд на всички места ще се раздра и времето в страната ще  бъде най-вече слънчево. Вятърът ще отслабне, а в обособени региони от Югоизточна България ще се обърне от югозапад. Температурите последователно ще се покачат и оптималните в цялата страна ще са сред  9-12°С. Най-високи ще са те в Северозападна и Югозападна България - до 13-14°С.

Влошаване на времето се чака от сряда . През нощта против сряда от северозапад ще стартира нарастване на облачността, ще е най-вече междинна и висока и превалявания не се чакат. През деня времето в страната ще е най-вече облачно и на доста места от северозапад на югоизток ще  започнат превалявания от дъжд. Вятърът в страната ще е слаб от запад, в следобедните последователно ще се ориентира от североизток и с него ще стартира да нахлува леден въздух.

С понижението на температурите в Предбалкана и тук-там в Североизточна България преваляванията ще преминат в влажен сняг. По високите полета от Западна и Централна България не са изключени и поледици. По-значителни превалявания от дъжд чакаме в Централна и Югоизточна  България. Минималните температури ще са сред минус 5 и минус 2°С, а дневните - в по-голямата част от страната ще са сред 6-12 °С. По-ниски ще са в планинските региони, Предбалкана и Северозападна България – до 3-5°С.

В четвъртък ще доминира раздрана облачност, а източният вятърът последователно ще се усилва. Температурите ще се намалят доста и през идващите дни минималните ще са сред минус 9° и минус 3°, а оптималните - сред 0° и 5°.

През уикенда синоптичната конюнктура още веднъж ще е сходна на тази от миналата седмица. Ще се задържи с променлива облачност и тук-там с чести превалявания от сняг. 

Причината за неприятното време е позициониран антициклон над Европейска Русия и Украйна. България и прилежащите й страни ще попадат в зона с огромен баричен градиент. Към нашата страна ще продължи да се придвижва по-студен въздух от североизток и температурите ще се намаляват. 

Най-студените дни от идната седмица ще са петък, събота и неделя . Тогава времето ще се задържи с променлива облачност и прохладно. Слаби превалявания от сняг са вероятни единствено на обособени места, основно в планинските региони. Сутрешни температури на доста места ще са към минус 10°С - минус 6°С, а дневните в обособени региони ще остават малко към нулата. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР