Candida auris е изключително опасна за хората с отслабена имунна

...
Candida auris е изключително опасна за хората с отслабена имунна
Коментари Харесай

Хронична умора и световъртеж? Може да е гъбичка

Candida auris е извънредно рискова за хората с отслабена имунна система
 

Читателите на вестник " Стандарт " и организацията ни standartnews.com към този момент могат да задават своите въпроси на нашия дълготраен създател доктор Петър Кътев. 
-->
На адрес [email protected] той получава вашите питания, след което отговорите на най-интересните от тях ще бъдат оповестени в обичайна ни графа " Ало, докторе! ".

" Истината е безсилна против простака, уверен да има вяра на лъжата "! Това е споделил писателят, прочут на всички ни с литературния псевдоним Марк Твен. Авторът на поредност от паметни заглавия, които даже и през днешния ден са обичано четиво, ни е завещал една от най-големите истини в живота. От тези, които колкото и години да минат, все си остават подобаващи за изменящата се действителност. 

Но каква е тя през днешния ден?

На този въпрос всеки би дал отговор друго заради повода, че хората имат друг взор върху заобикалящата ги среда и условия. Никога събитията не са се тълкували еднопосочно, само че това не значи, че те не са се случили. Въпреки това, когато те не са комфортни някому, постоянно се прибягва до изкривяване на обстоятелствата и манипулиране на истината, което на естествен език се назовава неистина. С нея започнахме да си служим толкоз постоянно, че чак започнахме да забравяме какви ги творим. Изцяло отадени на желанието да блеснем и реализираме каквото желаеме, без терзание прибягваме до манипулативни технички, които за жал с времето се трансфораха в рутина. Но може би и по тази причина в този момент е по-трудно от всеки път да отличим лъжата от истината. Просто прекомерната корист направи по този начин, че хората се оказват в неспособност да разграничат едното от другото. Разбира се, видно от живота, това си е и за сметка на индивида. Вечно неудовлетворен, постоянно захласнат от възприятието, че е измамен, непрекъснато нащрек за идната тягост, която следва. Така съществуват множеството от нас. Същите, на които 

се опитваме да повдигнем духа с мъдри слова и мантри за положително мислене

което да преобърне вселенския план за хомосапиенс. За жал нито едното, нито другото оказват помощ кой знае какъв брой. А повода е, че човек би трябвало самичък за себе си да разбере, че в случай че желае да промени каквото и да е, първо в себе си би трябвало да се вгледа. Много от нас избират да не задълбават толкоз, най-много от боязън, че това, което ще открият за себе си няма да им се хареса. Защото ще схванат своята истина, че сами са разрешили несгодите да ги застигнат. А и несъмнено да схванеш, че отговорен си ти, надалеч не е прелестно, още повече да го признаеш. 

Определено напоследък може да се каже, че човек все по-трудно признава грешките си. Предпочитаме да прехвърляме отговорността за неприятните прекарвания и случки на одушевени и неодушевени предмети. Така влизаме в спиралата на губене на време и прекачване на топката, която по подигравка на ориста отново се връща в нашето поле. И това придвижване ще се случва до момента в който не разгадаем зародилия проблем съществено. Просто някои неща в живота са по този начин устроени, че са като огъня - оставиш ли го да тлее, очаквай да пламне. 

На този принцип съществуват доста болести. Той е основан още веднъж от индивида, който рядко приключва това, което е почнал, най-много всичко, обвързвано със опазване на здравето му. Ето за какво ще продължаваме да се сблъскваме с нови и нови диагнози, както и все по-коварни патогени.

Един подобен несъмнено е Candida auris - представител на микотичния свят, за който експертите оттатък Океана, а и освен, спорадично припомнят. Естествено, не без причина, само че защото става дума за гъбичка, някак отсъстваше огромният интерес. За страдание обаче към днешна дата към този момент не е такава обстановката, а повода за огромната проямна е фактът, че на бял свят 

излезе информацията за плъзнала смъртоносна гъбична зараза

която се популяризира с извънредно бързи темпове в Съединени американски щати. 

Патогенните микроорганизми от гъбичен генезис постоянно са били подценявани във връзка с вредата, която нанасят на организма, както и за вирулентността им. Те обаче надалеч не са по-малко зловредни от бактреиалните типове. Да не приказваме, че отдвна към този момент започнаха да " сплотяват " с тях сили. 

Гъбичните инфекции ненапразно се дефинират за едни от най-упоритите за лекуване. Това е по този начин, защото те самите рядко подксазват за наличието си, а клиниката им ловко имитира тази на редица диагнози. Да не приказваме, че те се спотайват в организма от месеци до години. Внимателно манипулират имунната система и стават все по-добри в това да се крият зад тила на паразити и бактерии. От друга страна еволюцията при техните типове докара до появяването на по-агресивни представители, за които допреди време се смяташе, че не заразяват хомосапиенс. 

Candida auris /кандида аурис/ надалеч не е подобен представител. Тя е един от дребното типове от рода Candida, които предизвикват кандидоза при хората, само че също по този начин е и измежду основателите на инвазивна кандидоза (фунгемия). Състояние, при което инфекцията попада в кръвообращението, поразявайки централната нервна система и вътрешните органи. Счита се за опортюнистичен патоген и поради високата степен на устойчивост към медикаменти. Да не приказваме за сложността при леченеието й, която идва преди всичко от честото неправилно идентифициране като други типове от рода Candida. Заразяването с C. auris с изключение на при контакт със контаминирани предмети, кожа, може да се трансмисира и 

чрез тайни като храчки и слуз

Поради тази прична персоналната хигиена е от изключително значимо значение. Не е належащо да се кашля на някой в лицето или пък да си секнем носа върху асфалта. Има способи, които са признати за тези " действия " в добре възпитаното общество. Трябва да се знае, че този патоген, с изключение на мощно инфектиран, е и кадърен да оцелява на разнообразни повърхности за дълго време. 

Веднъж попаднала в организма, гъбичката стартира свободно да се придвижва из него, като попадайки в кръвния поток, предизвика генерализирано инфектиране, което бързо може да прерастне в сепсис. А секретираните от нея отрови имат свойството единствено за няколко седмици да унищожат тъканите и органите.

По отношение на признаците, гъбичките най-често предизвикват съществени такива като отмалялост и тресчица. При зараза с Candida auris с изключение на висока температура и липса на тонус, се следят опаквания като виене на свят, повръщане и нараснала сърдечна периодичност. Тази клиника, с цел да се изключат други диагнози, които я предизвикват, следва да се проведат малко по-специфични проучвания. С тяхна помощ, а и самото им предопределение, е да дадат съответна информация за повода. 

Candida auris е извънредно рискова за хората с отслабена имунна система, вследствие на тежко прекарани болести и хронични такива. От друга страна 

самата гъбична зараза благоприятства развиването на заболявания като бронхит, пневмония

болести, засягащи бъбреци, стави, мозък заради повода, че разрешава на провокаторите от бактериален вид да разпрострат болестотворния си капацитет с цялостна мощ. Така се появяват кръстосаните инфекции, дължащи са на повече от един и/или два типа патогени. Тяхното лекуване е много мъчно и лишава неустановен интервал от време. Да не приказваме, че когато е разполагаем заразен развой с разпознати причинители от бактериален и гъбичен тип, постоянно изниква разногласието кое е първото - кокошката или яйцето. В множеството случаи за съществуването на гъбичките се упрекват бактериите и респективно прилаганите при терапия лекарства. Това е погрешно, тъй като при правилно съгласуван лековит развой възникването на сходни обстановки е рядко събитие. 

Но както е споделил Стивън Хокинг: " В науката доста постоянно решението на задачата директно зависи от това какъв брой вярно е дефинирана "! 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР