Бюст-паметник на големия български поет Димчо Дебелянов беше открит в

...
Бюст-паметник на големия български поет Димчо Дебелянов беше открит в
Коментари Харесай

Откриха бюст-паметник на големия български поет Димчо Дебелянов

Бюст-паметник на огромния български стихотворец Димчо Дебелянов беше открит в алеята на писателите в „ Двора на кирилицата “ от премиера акад. Николай Денков и шефа на къщата музей на поета в Копривщица Кунка Неделева. Сред гостите на събитието в Плиска беше и заместител регионалният шеф на Русе Георги Георгиев. „ Пресъздаването на знаците на нашата история и просвета е израз на национализъм, а също по този начин и на близостта сред българския и арменския народ. Днес ние за следващ път ставаме очевидци, че роденият не в България може да преподава урок по родолюбие и на нас самите. Независимо от разликите в полезностите през днешния ден и преди век, имам вяра, че не би трябвало да разрешаваме консуматорското общество да приглуши персоналната ни ангажираност към развиването ни като нация “, сподели Георгиев в обръщението си към основателя на „ Двора на кирилицата “ Карен Алексанян.„ Живеем в динамични времена и постоянно забравяме да се замислим накъде и по какъв начин вървим. В забързаните дни нерядко пропущаме да следваме верните водачи, огромна част от които са показани в тук. Именно това е повода „ Дворът на кирилицата “ да ни е толкоз нужен – той ни задължава да преосмислим полезностите си и да се запитаме можем ли да продължим там откъдето нашите предшественици са стигнали “, добави заместител регионалният шеф. Той пожела на уредниците на събитието и всички гости да съхраняват и предават най-ценното от наследството, което има страната ни. Според него наличието на държавната власт на място е израз на безапелационната ѝ поддръжка за развиването на културата.

В основата на паметника бе положена и пръст от родната къща на Дебелянов.

„ Тук се усещам като в храм - храм на словото и духовността, с помощта на които ние всички сме не просто индивиди, а българи. Тук е почнала България, тук се е родила концепцията за най-значимия български принос в международната просвета – кирилицата “, показа министър председателят. „ Българската писменост е в действителност прослава на грамотността: „ Аз буки веди сказуеми положително есть жичье… “ – „ Аз знам буквите и животът със знанието е добър… “ Това ни споделя нашето а, б, в. Днес над 250 млн. души в 23 страни получават познание на кирилица. Милиони създатели по целия свят обличат страстите си в думи, изписани на кирилица…Останал вечно единствено на 29 години, Дебелянов намира в поезията смисъла и наличието на късия си живот. Неговите изящни стихове, написани на кирилица, от дълго време са част освен от духовната съкровищница на България, само че и от международното поетично благосъстояние. Излязла от дълбините на душата, лириката на Дебелянов вълнува от век насам със своята откровеност и деликатност, тази деликатност, която толкоз доста ни липсва през днешния ден. А това несъмнено е част от свещената магия на гения, която Създателят подарява на малко на брой определени “, сподели още министър-председателят учен Николай Денков. Той благодари на Карен Алексанян, че е основал това място, което пази загатна за първите просветители по нашите земи и уважава създателите, които придвижват нашата писменост през столетията.

„ В първата българска столица се открива бюст-паметник на най-нежния български лирик, Автор, превеждан на повече от 20 езика, поетът, за който самият Пейо Яворов възкликва – „ Този юноша ще надмине всички ни “. Дай Боже повече хора на България като него. Нека този бюст-паметник ни връща към Димчовите стихове, към корените, към родния дом и бащината къща “, показа от своя страна Кунка Неделева.

На събитието участваха редица представители на Министерски съвет, на държавната и локална власт, на бизнеса и неправителствения бранш. Сред тях бяха министрите на труда и обществената политика, както и на образованието и науката надлежно Иванка Шалапатова и Андрей Цоков.

След събитието заместител регионалният шеф Георги Георгиев организира къс диалог с премиера учен Николай Денков по отношение на целите пред района.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР