Бюрото по защита, което осигурява специална защита на граждани, застрашени

...
Бюрото по защита, което осигурява специална защита на граждани, застрашени
Коментари Харесай

ДБ внесе законопроект Бюрото за защита да се отнеме от главния прокурор

Бюрото по отбрана, което обезпечава специфична отбрана на жители, застрашени по отношение на наказателни производства, да премине от основния прокурор на послушание на Главната дирекция “Охрана” към Министерството на правораздаването. Това планува план за промени в Закона за отбрана на лица, застрашени по отношение на наказателно произвеждане, импортиран от “Демократична България”.

Предложените промени целят да се концентрира Бюрото върху главните му функционалности за отбрана на хора, застрашени по отношение на наказателното произвеждане, да се ограничи опцията за корист с пълномощия, да се покачат обществената отчетност и надзор и да се отстранен дублиращи функционалности.

Вносителите акцентират, че в последните години Бюрото по отбрана бе отклонено от същностната си функционалност да обезпечава механизъм за отбрана на застрашени очевидци и други участници в наказателни производства. Същевременно бяха основани предпоставки за корист с власт от страна на основния прокурор и нарушение на правилото за разделяне на управляващите.

Така да вземем за пример бе дадена опция по предписание на основния прокурор Бюрото да може „ да охранява и обезпечава провеждането на дейности по следствието “, а чиновниците му да довеждат наложително хора до органи на правосъдната власт. През 2020 година на Бюрото бе вменена и функционалността да провежда и реализира защитата на прокурори и следователи.

“С поредност стъпки бе овластен основният прокурор с функционалности по управление и надзор над активността на Бюрото по отбрана, с което ускори концентрацията на властта и единоначалието в прокуратурата като в това време лимитира правото на отбрана на лица, потърпевши от дейностите на Бюрото при извършени акции”, се споделя в претекстовете към законопроекта. Посочва се и че всъщност функционалностите на Бюрото по отбрана са в областта на подготвеност на изпълнителната, а не на правосъдната власт.

“Упражняването на насила от името на страната, като се употребява мощ, оръжие и помощни средства, ограничение на човешки права, в това число при които може да се стигне до лишаване на човешки живот, които се включват в дейностите по защита, попречване и секване на закононарушения, са присъщи за органите на изпълнителната власт. В демократичните общества тези действия са под либерален надзор, както институционален, по този начин и цивилен. Конституцията е упълномощила на основния прокурор да упражнява функционалности по контрол за правда и методическо управление над активността на прокурорите. Същевременно, според настоящите разпореждания ЗЗЛЗВНП разпорежда по едно и също време нормативни, управителни, контролни и оперативни пълномощия на основния прокурор във връзка с чиновниците на Бюрото за отбрана. Това концентриране на пълномощия в едноличен орган на власт, без обезпечаване на ефикасни средства на надзор (парламентарен, правосъден, граждански) при тяхното практикуване, съставляват нарушавания на правилата за разделяне на управляващите и правовата държава”, се споделя в претекстовете към законопроекта.

Посочва се и формираното в Конституционния съд дело (№ 5/ 2021 г.), обвързвано с нарушаването на правилата на правовата страна, разделянето на управляващите и независимостта на правосъдната власт поради разпореждания на Закона.

Вносителите цитират и данни, съгласно които понижават хората, на които е предоставена отбрана, а на този декор през предходната година са извършени процедури по назначение на 58 нови чиновници в Бюрото по отбрана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР