Бюджетната комисия в Народното събрание одобри на първо четене след

...
Бюджетната комисия в Народното събрание одобри на първо четене след
Коментари Харесай

Ресорната комисия пусна преработения проект на бюджет на първо четене

Бюджетната комисия в Народното събрание утвърди на първо четене след близо 4 часа полемики плана за държавен бюджет за 2024 година Основната част от разногласията бяха дали да има недостиг в бюджета, с какъв брой нараства дългът и дали са разчетени вярното предстоящите доходи от налози и напредък на стопанската система. В поддръжка на плана гласоподаваха 13 депутати, 6 бяха срещу.

От самото начало представителите на " ИТН " и на " Възраждане " оповестиха, че няма да поддържат плана. Тошко Йорданов разгласи, че финансовият министър е левичар, тъй като е податлив да харчи повече в сравнение с пари има, а ГЕРБ и Движение за права и свободи го поддържат поради парите за общините. Само Българска социалистическа партия и синдикатите пък харесват това харчене, уточни той. Заплаши, че с взимането на задължения се издува балон, който най-после се спуква и сметката за това ще платят жителите.

Красимир Вълчев от ГЕРБ уточни, че взетият дълг не би трябвало да се харчи за друго с изключение на за вложения, само че няма по какъв начин да се разбере най-после защо се е харчил.

Председателят на бюджетната комисия и народен представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев разгласи, че преди постоянно е защитавал тезата за нулевия недостиг, само че от най-малко 3-4 години към този момент не мислел по този начин анализирайки какво се случва в еврозоната. " Стига парите да не отиват за настоящи разноски ", посочи той. Обяви, че фактически няма по какъв начин да се отделят парите от дълг защо тъкмо са отишли, само че би трябвало да се реши дали си коства да се задраскат по-голямата част от финансовите разноски в името на уравновесен бюджет. Посочи, че в случай че ГЕРБ гуляй ръководството си са имали финансов министър, който разрешава недостиг, в този момент България е щяла да има инфраструктурата на редица страни, измежду които изреди дружно с размера на задълженията им Гърция, Италия, Испания, Поругалия.

Със лични средства ние няма да построим инфраструктура, каквато имат тези страни.

Призова да не се счита, че задълженията се връщат от внуците на днешните данъкоплатци, а уточни, че страните заплащат с нови задължения. " Виждам по какъв начин внуците там реват, само че се возят в хубави влакове и по хубави пътища ", уточни Цонев. Репликата за плачещите внуци поради поемането на държавни задължения бе употребена в изявленията на множеството депутати. Румен Гечев от Българска социалистическа партия разгласи, че по 113 хиляди $ дълг се пада на всяко бебе, което изреве в Съединени американски щати. " Бебетата реват, задачите щати реват и какво от това?! Един дрипльо, на който му се подава главата от кофата за отпадък е извънредно постоянен, няма никакви задължения ", уточни той. Сравни обстановката на въпросния дрипльо със семейство с къща и кола, добити със заеми, което води естествен живот.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР