Бюджетът е инвестиционен инструмент. Инвестираш пари в определени политики, за

...
Бюджетът е инвестиционен инструмент. Инвестираш пари в определени политики, за
Коментари Харесай

Благомир Коцев: Варна има бюджет от почти един милиард лева. Но се усеща като един милион | Парите на Варна са на хората и ще се управляват по-добре от понеделник, казва кандидатът за кмет на Морската столица Благомир Коцев

Бюджетът е капиталов инструмент . Инвестираш пари в избрани политики, с цел да предизвикаш напредък. И насочваш другата част към базовите действия, без които една община не може. Кметът приготвя бюджета и го предлага на Общинския съвет за гласоподаване. Буквално дни след изборите би трябвало да стартира работата по Бюджет 2024. Ние сме подготвени и към този момент действаме.

КОЛКО ПАРИ ИМА В БЮДЖЕТА НА ВАРНА

Варна има рекорден бюджет за 2023 година – над 791 милиона лв.. Пари във Варна има. И то два пъти повече от преди пет години. Защо тогава не ги усещаме и градът върви надолу? Защото се разхищават. Не се насочват вярно. Харчат се в корупционна мъгла. Контрол липсва.

ВСЕКИ ТРЕТИ ЛЕВ - ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА ГРАДА. НО „ РЕСТОТО “ ПРЕЧИ

265 милиона лв. - над 30% от парите - са за финансови разноски – за възобновяване на учебни заведения, детски градини, здравни заведения, улици и общински пътища, градска среда. Всички варненци виждат има ли ги. Знае се и за количествено-стойностните сметки, които се вършат на повишени цени, с цел да остане за „ ресто “. Няма да спра поддръжката и ремонтите, несъмнено. Просто те ще спрат да са кранче за източване на парите ви. Ще се направи проверка на разноските и непоколебим надзор на бъдещите, чак до дребните елементи.

90% ОТ ПАРИТЕ ЗА ОБНОВЯВАНЕ ОТИВАТ ЗА РЕМОНТИ

В момента 90 % от горните финансови разноски отиват за поправки . Като че ли Варна е единствено асфалт. Варна би трябвало да строи, само че да строи ясли, градини, учебни и културни здания, обществена инфраструктура. Ще разгадавам на добросъвестните строители за реалистично остойностяване, с цел да се спре източването. Парите са за варненци, не за нечии джобове.

МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ НЯМА ДА съдебна експертиза ПРОМЕНЯТ

Местните налози и такси няма да се трансформират. Ще увеличим неданъчните доходи още през първата година. Но не посредством ликвидация на общинска благосъстоятелност, на която ще сложа мораториум. А посредством непоколебим надзор на всички предприятия, ръководещи общинска благосъстоятелност. 45 милиона лв. доходи от цялата общинска благосъстоятелност са извънредно незадоволителни.

ЗАЕМИТЕ ТЕЖАТ НА ДЕЦАТА НИ

Тази година задълженията на Варна ще надминат 150 милиона лв.. Кметът Портних трансформира Варна във втората най-задлъжняла община в България. Влезе ли Варна в дългова серпантина, тежестта остава на поколенията след нас, по тази причина делът на заемите в приходната част на бюджета би трябвало да се понижи.

45 МИЛИОНА ЛЕВА ЗА БОКЛУК. И Е МРЪСНО

45 милиона лв. за непорочност има Варна тази година и би трябвало да стигнат. Ако желае да продължи да е сътрудник на Община Варна, компанията за сметоизвозване би трябвало да обезпечи услуга с безкомпромисно качество.

ЗЕЛЕНА ВАРНА. НАД 5 МЛН. ЛВ. ЗА НОВИ ПАРКОВЕ ИМА

Зелена Варна коства към 5.5 млн. лева Вместо украшения на висока цена Варна би трябвало да има нови паркове във всеки квартал, трайни насаждения и зелени пояси.

ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ

Само през последната година бюджетът на Варна за обществени действия е повишен съвсем двойно от 26 млн. лева на 46 млн. лв. – явно е какъв брой нелепи са изказванията на досегашния кмет, че Варна била дискриминирана от държавното управление. 40% от общия бюджет на Варна идва от държавното управление като делегиран бюджет. Предвиждам общината Варна да откри запас да инициира първата в страната стратегия за фокусирана поддръжка за самотните майки. Те отглеждат децата на Варна, които не би трябвало да порастват в беднотия заради раздялата на родителите им.

ЗАЩО КУЛТУРАТА Е В ЪГЪЛА?

Бюджетът на Варна за просвета е двойно по-малък от пловдивския, да вземем за пример (15 против 30 милиона), и не включва съвсем никакви финансови разноски за нова културна инфраструктура. В бюджета ще бъдат заделени средства за безвъзмездни за децата визити в музеи, галерии и културни събития.

ВСЕКИ ТРЕТИ ЛЕВ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ

Благодарение на делегираните бюджети, разноските за обучение имат дял от близо 1/3 в бюджета на общината – 240 млн. лева Срещу това би трябвало да има качествено обучение. А това значи и учители, и родители, и възпитаници да получават преимущества и качество от системата. Ще насочим повече средства за спомагателна подготовка на учителите. Сегашните 15 милиона лв. годишно за материална база не стигат за детски градини и учебни заведения с съвременно съоръжение. Затова перото би трябвало да се премисли.

ПО-ВИСОКИ ДОХОДИ – ИНВЕСТИЦИИ, ТУРИЗЪМ, ИНДУСТРИАЛНА ЗОНА

Бюджетът е капиталов инструмент за икономическия напредък на Варна и за по-високи приходи на варненци. Затова ще преосновем звеното за капиталова политика. То ще създаде капиталов паспорт на общината за привличане на средства за рестарт на растежа на града ни. Ще се заема персонално с развиването на туризма във Варна, тъй като и пари има – към 7 млн. лева Къде са резултатите обаче?

Ще работя за привличане на запас за нова индустриална зона. Не може Варна да няма съвременна индустриална зона. Пари за това в страната влизат. Ще ги вкарам в стопанската система на Варна. Градът ще е богат, с по-заможни от преди и по-удовлетворени хора. И по този начин бюджетът от близо 1 милиард лв. няма да се усеща като под един милион. И няма да се питат варненци къде са парите.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

Местни избори 2023. Спонсорирана обява.

Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР