Бюджет 2023 пожали ресторантите, като им остави 9-процентната ставка ДДС,

...
Бюджет 2023 пожали ресторантите, като им остави 9-процентната ставка ДДС,
Коментари Харесай

САМО В СТАНДАРТ: Пожалиха ресторантите, порязаха полицаите

Бюджет 2023 пожали заведенията за хранене, като им остави 9-процентната ставка Данък добавена стойност, призната през 2020 година като мярка против затварянето поради коронавирус пандемията. Но остана нечовечен към служители на реда, пожарникари и служители, които започнаха в сряда вълна от митинги с искане за по-високи заплати.

В тях ще се включат чиновници на забравени от бюджета държавни институции като Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите, БНР, Държавна организация " Архиви ", " Национално ТОЛ ръководство ", Изпълнителна организация " Борба с градушките ", ИАРА, " Напоителни системи ", Селскостопанска академия, пожарна сигурност, културните институти и други В тези ведомства работят високо профилирани чиновници, а заплащането им скоро ще се окаже съвсем на равнището на минималната заплата. Миналата година заплатите бяха увеличени изборно в държавните ведомства - някои получиха 20%, а други - 0.
-->
Държавни чиновници от разнообразни организации и служби готвят палатков лагер пред Народното събрание, тъй като за тях не е планувано нарастване на възнагражденията в плановете за 2023 година, които бяха признати на първо четене от Народното събрание.

" Средните заплати за работещите в публичния бранш в селското стопанство са 70% от междинните заплати в България. Работна заплата от 1000-1100 лева е позор ", разяснява ръководителят на Федерацията на самостоятелните синдикати в земеделието към КНСБ Валентина Васильонова.

" Служителите са демотивирани. Животът нарастна, стана извънредно мъчно да се оправяме с разноските, защото инфлацията пораства и тя действително е доста повече от 10-те % нарастване, които ние желаеме. Просто настояваме за един рационален и естествен метод на живот ", сподели Веселин Бекяров от Синдикалната организация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Макар че парите за техните заплати през предходната година бяха вдигнати с 20%, съгласно профсъюза стартовата заплата на служител на реда на най-ниското равнище остава ниска - едвам 1333 лева В същото време от 2010 година до в този момент щатовете за служители на реда на най-ниските равнища са намалели с 25-30%. Министерство на вътрешните работи е в сериозна рецесия в това отношение, безапелационен е ръководителят на СФСМВР Валентин Попов.

Министърът на финансите Асен Василев обаче е безапелационен - спомагателни пари за структурите на Министерство на вътрешните работи няма да бъдат отпускани. Не се плануват и пари за повишение на заплатите в министерството на земеделието и подресорните организации.

" Трябва да се отнасяме с идентичен критерий към безусловно всички чиновници. Политиката, заложена от служебния кабинет и която ние в тази ситуация продължихме, е структурите, които са получили покачване през предходната година, през тази година да не получат такова, а тези които не са, да получат 10% нарастване. Тази политика се отнася и за Министерство на вътрешните работи, и за всички останали структури ", разяснява Василев. И добави: " Принципът ще бъде разход за разход. Ако сред първо и второ четене има оферти за спомагателни разноски, това да е за сметка на други разноски, които да бъдат съкратени ", сподели той.

По-големи помощи желаят и родителите на към 26 000 деца с увреждания. Тези деца получават специфична помощ не по закона за хората с увреждания, а по закона за фамилните помощи за деца, като сумите се дефинират годишно с бюджета. Парите им бяха увеличени за последно през 2016 година на 930 лева за децата с най-тежки увреждания и оттогава не е променяна.

Финансовият министър даде обещание, че от 1 януари 2024 година ще се усили минималната заплата до 50% от междинната. Пенсиите към този момент се усилиха с 12% от 1 юли, за следващата година отново е заложено подвигат по швейцарското предписание. Майчинските към този момент се заплащат със задна дата и са равни на минималната заплата от 780 лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР