Бустерната доза ваксина намалява наполовина шанса от заразяване с Омикрон.

...
Бустерната доза ваксина намалява наполовина шанса от заразяване с Омикрон.
Коментари Харесай

Бустерната доза намалява наполовина шанса от инфектиране с Омикрон

Бустерната доза ваксина понижава на половина шанса от заразяване с Омикрон. Това съобщи в " Говори в този момент " вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова, съобщи Българска национална телевизия. Тя цитира изследвания, които следва да бъдат оповестени в сп. " Нейчър ". Според тях две дози ваксина или преболедуване не защищават от заразяване с Омикрон. Защита от новия вариант имат хората, които са преболедували и по-късно са имунизирани с 2 или 3 дози, както и хората, които са си сложили бустерна доза ваксина.

" При Делта разновидността тези, които са били неимунизирани, са били с два-три пъти по-голям риск да бъдат инфектирани, до момента в който при Омикрон се оказва, че в действителност позициите са изравнени. Това обаче по никакъв метод не анулира смисъла на имунизациите, тъй като приказваме по принцип за възпаление, а имунизациите не престават да пазят във връзка с тежко боледуване и затруднение ", разяснява професор Александрова.

Тя посочи, че към момента никой не може да се ангажира с прогноза дали вълната от Омикрон ще протече с по-ниска смъртност и по-малко затруднения и у нас, сходно на ЮАР и Западна Европа. Причина за това е, че в ЮАР популацията е формирано в огромната си част от млади и здрави хора, множеството от които са преболедували COVID-19 при предходни талази. В Западна Европа пък има доста висок % ваксинирани. У нас междинната възраст на популацията е доста по-висока от тази в ЮАР, затова - има повече хронични болести, а процентът на имунизирани е невисок. Затова занапред ще стане ясно въздействието на Омикрон.

" Да речем в страни като Гана, Кот д`Ивоар, Мадагаскар - там увеличението на броя на случаите върви ръка за ръка с увеличението на смъртните случаи, а това са страни, където процентът на имунизираните е доста невисок ", съобщи проф. Александрова. Според проф. Радостина Александрова COVID-19 няма да изчезне изцяло, тъй като постоянно може да откри запаси в природата. Тя обаче е оптимист, че с или без помощта на Омикрон, хората ще добият базов имунитет – по света към този момент са сложени над 9 милиарда дози ваксини.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР