Бурята може да е отминала, но водата все още не

...
Бурята може да е отминала, но водата все още не
Коментари Харесай

Проф. Александрова за COVID-19: Бурята може да е отминала, но водата все още не се е оттеглила напълно

Бурята може да е отминала, само че водата към момента не се е отдръпнала изцяло. SARS-CoV-2, сходно на всички останали вируси, продължава да се променя, написа " Фокус ". Вирусите общо взето се променят главно, когато инфектират нови гостоприемници, когато се развъждат, тогава те натрупат разновидности. Освен това има и друга форма на неопределеност. Това е когато еднакъв организъм, една и съща клетка в един и същи организъм, бъде инфектирана с два разнообразни разновидности да речем, тогава те обменят генетични информации между тях, и полученото поколение ще има характерности и на двата наставнически вируса. Така че да, той продължава да се трансформира. Това сподели за " " вирусологът проф. Радостина Александрова във връзка с развиването на COVID-19 в Бъглария. 

По думите ѝ всеки идващ вид, с цел да може да измести предходния, да го детронира, защото това още при започване на пандемията беше открито и това го знаем по принцип, нали, че с цел да може да възникне ново огнище в даден регион, то би трябвало да бъде въпреки всичко провокирано, и по този начин демонстрираха и данните, че то е провокирано от вид на вируса, който се разграничава от предходния, тъй че да успее да си откри нови, податливи, чувствителни гостоприемници.

" Така че той непрестанно продължава да се променя. И тук към този момент е работата на експертите, а точно да наблюдават какво се случва със SARS-CoV-2. И освен с него апропо, концепцията е да се наблюдават всички тези вируси, и бактерии, и въобще от патогенни организми, които биха могли евентуално да провокират епидемии и пандемии и така нататък Но в тази ситуация със SARS-CoV-2 това, което е значимо, е, че той се трансформира. Така че ние продължаваме да следим какво се случва, всички тези нови разновидности, които се появяват. Значи, доста е значимо и разновидността дали ще успее да се разпространим сред хората, дали ще стигне до така наречен " свръхразпространител ", до такова събитие, което да даде опция да се популяризира в сериозен мащаб. И главното нещо, от което ще се дефинира дали в даден регион ще се стигне до по този начин нова по-сериозна вълна или не, ще бъде от това какво е равнището на имунитет в този регион, по кое време хората последно са се срещали с сходен на този вид и т.н ", добави проф. Александрова. 

Тя уточни обаче, че въпреки всичко към този момент в международен мащаб хората са придобили някакъв базов имунитет, който ще ни помогне въпреки всичко даже да бъдем инфектирани, защото ние ще живеем с този вирус и с неговите разновидности, само че да не се стига до тези трагични събития, на които бяхме очевидци при започване на пандемията.

" Той ще продължи да бъде част от нашия пейзаж, за жалост, няма по какъв начин да си отиде, към този момент най-малко. Така че да, вирусът ще продължи да се променя. Но най-малко към този момент няма данни някой от новите разновидности първо, да бяга дотолкоз сполучливо от имунния отговор, че към този момент да го обявим за нов вариант, и второто нещо: няма данни някой от тях да провокира някаква доста внезапна смяна в клиничната картина, става дума в това да я направи доста по-тежка. Но тук отново би трябвало да кажем, че това по какъв начин ще се случат нещата при всеки обособен човек, зависи и от неговите самостоятелни характерности. Така че хората, които са по-възрастни, които са по-уязвими, със съпътстващи болести, с имунни дефицити, те несъмнено би трябвало да бъдат предпазени с всички вероятни ограничения ", сподели още проф. Александрова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР