Как хаосът в Либия направи хората уязвими на смъртоносни наводнения

...
Бурята, която уби хиляди хора и остави хиляди безследно изчезнали
Коментари Харесай

Бурята, която уби хиляди хора и остави хиляди безследно изчезнали в Либия, е последният удар за страна, която е изкормени от години на хаос и разделение

От ДЖАК ДЖЕФЪРИ Associated Press, 12 септември 2023 г., 14:57 ч. Турция, Катар и Италия.

ОАЕ, Египет и Турция помагат на спасителните операции на място. Но от вторник спасителните операции се бореха да достигнат Дерна.

Клаудия Гацини, старши анализатор за Либия в International Crisis Group, казва, че проблемът е отчасти логистичен с много от пътищата, влизащи в пристанищния град, бяха прекъснати от бурята. Но политическите борби също играят роля.

„Международните усилия за изпращане на спасителни екипи трябва да преминат през правителството в Триполи“, каза Газини. Това означава, че разрешенията за предоставяне на помощ в най-засегнатите райони трябва да бъдат одобрени от конкурентни власти.

Тя каза, че беше скептична, че правителството в Бенгази може да се справи с проблема.

Наводнението следва дълга поредица от проблеми, породени от беззаконието в страната.

Миналия месец протести избухна в цяла Либия, след като избухна новината за тайна среща между външните министри на Либия и Израел. Демонстрациите се превърнаха в движение, призоваващо Дебиба да подаде оставка.

По-рано през август избухнаха спорадични боеве между две съперничещи си милиции в столицата, убивайки най-малко 45 души , напомняне за влиянието, което измамническите въоръжени групировки упражняват в Либия.

Либия се превърна в основна транзитна точка за мигранти от Близкия изток и Африка, бягащи от конфликти и бедност, за да търсят по-добър живот в Европа. Милициите и трафикантите на хора се възползваха от нестабилността в Либия, прекарвайки нелегално мигранти през границите от шест нации, включително Египет, Алжир и Судан.

Междувременно богатите петролни запаси на Либия са направи малко, за да помогне на населението си. Производството на суров петрол, най-ценният износ на Либия, понякога се забавя до крачка поради блокади и заплахи за сигурността на компаниите. Разпределението на приходите от петрол се превърна в ключова точка на разногласия.

Голяма част от Дерна е построена, когато Либия е била под италианска окупация през първата половина на 20 век. Той стана известен със своите живописни бели къщи на брега на морето и палмови градини.

Но след свалянето на Кадафи през 2011 г. той се разпадна в център за ислямистки екстремистки групи, беше бомбардиран от египетски въздушни удари и по-късно обсаден от сили, лоялни на Хифтар. Градът беше превзет от силите на Хифтар през 2019 г.

Както други градове в източната част на страната, той не е виждал много възстановяване или инвестиции след революцията. По-голямата част от модерната му инфраструктура е изградена по време на ерата на Кадафи, включително срутения язовир Уади Дерна, построен от югославска компания в средата на 70-те години.

Според Джалел Харчауи, асоцииран сътрудник, специализиращ в Либия в базирания в Лондон Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, Хифтар гледа на града и населението му с подозрение и не е склонен да му позволи твърде голяма независимост. Миналата година, например, масивен план за реконструкция на града беше ръководен от външни хора от Бенгази и другаде, а не местни жители на Дерна.

„Трагично е, че това недоверие може да се окаже бедствие през предстоящия период след бедствието“, каза Харчауи.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР