Бургас. Подготвяме кратък обучителен филм за това как трябва да

...
Бургас. Подготвяме кратък обучителен филм за това как трябва да
Коментари Харесай

Михаил Хаджиянев, РИК – Бургас: Подготвяме кратък обучителен филм за това как трябва да се гласува машинно

Бургас. Подготвяме къс обучителен филм за това по какъв начин би трябвало да се гласоподава машинно. Това сподели по време на брифинг юрист Михаил Хаджиянев, ръководител на Районната изборна комисия (РИК) – Бургас, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . Днес се организира учредителното съвещание на РИК – Бургас, по време на което участва и новият регионален шеф - проф. доктор Мария Нейкова, която съобщи, че към този момент са обезпечени изискванията за безпроблемното и транспарантно осъществяване на изборите във Втори многомандатен изборен регион – Бургас.

„ Всички сме се обединили към желанието си да създадем едни почтени и транспарантни избори, като се оправим с всички провокации, свързани с машинното гласоподаване. Ние би трябвало да дадем опция на жителите на Бургас да се срещнат по най-хубавия метод с това по какъв начин ще се прави гласуването, с цел да бъдат избегнати, каквито и да било спекулации. РИК е напълно екипирана, в това число и с компютърна техника, имаме директна връзка с Информационно обслужване. Работим взаимно с всички 13 общини в региона и смятам, че както постоянно най-големият многомандатен изборен регион ще се оправи добре “, уточни адв. Хаджиянев.

По време на срещата стана ясно, че към момента не е прочут точният брой на машините за гласоподаване, които ще бъдат доставени в региона, както и този на IT експертите, които ще могат да реагират при положение на изключителни обстановки.

„ Сериозно стои пред РИК предизвикването в секции, където гласоподават повече хора, да има по две машини. Това ще изисква наемането или закупуването на повече техника, само че това е решение на ЦИК. Наистина има секции, където би трябвало да се обработят по 400 или 500 гласа, а съгласно промените в Избирателния кодекс, няма да има опция за така наречен „ смесено гласоподаване “ - хартиено и машинно, а ще бъде единствено машинно. Две машини могат да решат този проблем “, добави Михаил Хаджиянев.

Той уточни, че сега се приготвя приложение преструван, което ще запознае гласоподавателите с метода на машинното гласоподаване, а като допълнение на това, РИК – Бургас приготвя и къс обучителен филм със същата цел.

Според измененията, по време на идните избори в секционните комисии с над 300 гласоподаватели, опция ще има единствено за машинно гласоподаване, само че все пак адв. Хаджиянев разясни, че ще бъдат обезпечени и хартиени бюлетини – толкоз, колкото са гласоподавателите, с цел да може да се реагира при изключителни обстановки.

„ Протоколите, които ще идват след края на изборния ден, ще бъдат само и единствено с информация от вероятно хартиено гласоподаване. Цялата информация от машинното гласоподаване ще си пристигна по електронен път, съпроводена със съответната хартиена квитанция, т.е. аналитичните данни, които смутиха от някои от СИК-овете по време на предходното гласоподаване, няма да ги има. Разбира се, това не се касае за секциите, в които ще опция единствено за хартиено гласоподаване “, уточни адв. Хаджиянев.

Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР