Бургас. Областният съвет по здравеопазване, сформиран със заповед на областния

...
Бургас. Областният съвет по здравеопазване, сформиран със заповед на областния
Коментари Харесай

Предприемат се мерки за мотивиране на населението на област Бургас с цел увеличаване на имунизационния обхават срещу COVID - 19

Бургас. Областният съвет по опазване на здравето, образуван със заповед на регионалния шеф проф. Мария Нейкова, разиска ограничения за обосноваване на популацията в бургаска област да се имунизира против Ковид 19. Това оповестиха от Областна администрация . Това се постанова като нужда след разбор на Министерството на здравеопазването, което установи, че се следи спад в растежа на извършените имунизации против Коронавирус - 19 в народен, респективно в районен мащаб.

„ Бургаска област се оправи доста добре в комплицираната епидемиологична конюнктура и преодоля доста компликации по пътя към запазване живота и здравето на хората от района “ – съобщи проф. Нейкова и разгласи, че ще продължава да разчита на компетентността и отговорността на кметовете по общини и в бъдеще за окончателното справяне с рецесията.

„ Към сегашния миг едвам 19% са общо имунизираните в бургаска област против Ковид 19 “ – съобщи от своя страна шефът на РЗИ-Бургас доктор Георги Паздеров и добави, че амбициозната цел е да се доближи над 60% имунизирани до края на летния сезон. Налице е събитието, че ваксини има, само че процентът на искащите, на които да бъде сложена, доста е намалял през последния месец.

От отчета на доктор Паздеров стана ясно още, че на територията на района са открити и действат 25 имунизационни пункта, които имунизират искащите безусловно безплатно. Те, дружно с общопрактикуващите лекари в региона, имат потенциал да имунизират сред 6 и 7 хиляди души дневно. Към края на м. май са имунизирани 78 241 души от региона, като на 31 639 души е сложена и втора игла. Но макар забележителния брой ваксинирани, процентът за бургаска област остава неудовлетворителен. В тази връзка Областният съвет по опазване на здравето разиска компликациите и набеляза ограничения за ускорение на темповете на имунизационния развой. Присъстващите на съвещанието кметове се сплотиха към концепцията, че епидемиологичната конюнктура бележи посока на възстановяване и превъзмогване на болестта, само че това не трябва да притъпява нашето внимание. Напротив, би трябвало да се продължи в посока на имунизиране на популацията, с цел да се избегне последваща вълна от Ковид 19. Д-р Паздеров посочи, че се продължава с имунизирането на лица от уязвимите групи, както и лица в неравностойно състояние и възрастни по домовете към този момент повече от месец и половина.

Продължава работата по имунизиране на възрастното население. Кметовете на общините се ангажираха с ежеседмично допълнение на описите с искащи за имунизация от обитаемоте места на техните общини.

Взе се решение да бъдат включени в мотивационната акция за имунизиране и здравните посредници, които да спомагат за превъзмогване на страховете и подозренията в малцинствените групи.

Проблемите, които споделиха кметовете по общини, касаеха неналичието на заинтригуваност от страна на популацията към имунизациите. Те се сплотиха към събитието, че имат предпочитание да стимулират хората, само че нямат действителни механизми за това, както и за уеднаквяване на ограничаващите ограничения за всички общини в региона.

Държавната и общинската администрация, шефовете на лечебни заведения и всички заети в ръководството на здравеопазната система, са безапелационни, че ще продължат в посока за повишение равнището на имунизиране, с цел да се избегне последваща епидемиологична вълна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР