Бургас. Новата библиотека П.К. Яворов“ от утре очаква своите малки

...
Бургас. Новата библиотека П.К. Яворов“ от утре очаква своите малки
Коментари Харесай

Новата библиотека „П.К. Яворов“ отваря врати в Бургас на 1 април

Бургас. Новата библиотека „ П.К. Яворов “ от на следващия ден чака своите дребни и огромни гости, откакто със заповед на министъра на опазването на здравето се позволи работата на културните институции от 1 април. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Най- нетърпеливите ще могат да прегледат впечатляващия храм на книгата още в 12.00 часа. Сградата ще е отворена до 18.30 часа.

Любезните чиновници на Република България “П.К. Яворов “ ще чакат посетителите на Рецепцията, където ще ги насочват към другите пространства и ще ги упътват по специфичните направления, с цел да се избегне скупчването на хора. Рецепцията се намира тъкмо до живата цветна стена във фоайето на постройката откъм главния вход от улица „ Св. св. Кирил и Методий “ /приземният етаж се води първи, а този, който е на главното равнище до входовете – 2 етаж/.

Вътрешните пространства на библиотеката са същинска съкровищница за ценителите на книгите и модерните технологии. Зад всяка врата ви чакат приятни изненади. Интериорът е съвременен и функционален, в жизнерадостни нюанси и осигуряващ отлична експонация на книгите. Специално внимание заслужават и модерните джаджи, с които е оборудвана библиотеката - Z space стена, интерактивният магичен под Funtronic, голям LED екран и други забавни софтуерни решения.

Детският отдел се намира на втория етаж, където е и Рецепцията. Там се съхраняват и дават на дребните читатели над 86 хиляди тома книги. Заради приятния и цветен интериор, залата наподобява на баснословен ъгъл. Благодарение на новите технологии, Детският отдел е място освен за четене, само че и за игри.

Там е и Z space стената. Тя е същинско украшение, когато става въпрос за Виртуална действителност, 3D и интерактивност, защото предлага три равнища на усещания на показаното наличие. Затова и тя е измежду най-актуалните устройства за новаторско образование по STEM дисциплини. IT експертите на библиотеката ще показват част от опциите на модерната технология, като холограмни изображения и добавена действителност.

Z space стената е закупена главно с просветителна цел. Тя ще бъде употребена от студентите от Медицинския факултет, които ще могат да вършат виртуално интервенции и други интервенции. Z space стената в библиотеката разполага и с цялостната общообразователна стратегия на МОН – уроци по всички предмети от 1 до 12 клас. Видео уроците са в 3 D формат. Софтуерът mozaBook, който също е разполагаем, разрешава да се разшири образователният инструментариум с разнородни илюстрации, анимации и други благоприятни условия за презентации.

В детския отдел на ет. 2 е ситуиран и интерактивният магичен под Funtronic. Чрез него децата ще натрупат познания, до момента в който се забавляват. Той също има големи функционалности, които разрешават да се спортува, да се играе футбол да вземем за пример, да се пукат балони със скачане или да се взе участие във викторина на български и британски език на друга тема и със спортен темперамент. Има и приложения за деца със СОП.

Също на 2 етаж се намират пространно кафене и магазин. Докато завърши процедурата по отдаването на магазина, той ще се употребява за зала за показване на книги на бургаски издателства.

На 3 етаж е „ Заемната за възрастни ", едно от най-посещаваните места в Библиотеката. Там се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи. Освен българска и международна художествена литература, читателите могат да намерят профилирани източници на информация. Те са класифицирани в разнообразни отдели на знанието – просвета, философия, логика на психиката, вяра, публични науки и други Новото модерно обзавеждане на залата дава опция на читателите да се настанят комфортно на мека мебел, да прегледат определената от тях литература или да търсят нова в приятна среда с доста светлина и цветя.

На третия етаж се намира извънредно значимият " Краеведски отдел " на Библиотеката. Той събира и съхранява литература за бургаски район. Тук са творбите на всички създатели, които пишат за Бургас и района, или са от града.

На този етаж е зрителната зала с огромен зрителски потенциал и голям LED екран. Тя е подобаваща за осъществяване на разнообразни събития, конференции, срещи. Утре там ще бъде показан филм за бургаския спектакъл.

На четвъртия етаж е отдел " Изкуство " на Регионална библиотека " Пейо К. Яворов " Освен книги, там се съхраняват и тогавашните винилови плочи, партитури от музикални творби, скици в региона на другите изкуства, СD, графики и други по-специфични библиотечни документи.

Артистично декорирано и обзаведено по удобен и хубав метод, мястото за изкуство ще накара читателите да се почувстват комфортно, с цел да намерят материалите, поради които са го посетили. Неслучайно на този етаж се намира и Експозиционната зала - място за изложения и показване на разнообразни типове изкуства.

В отдел " Изкуство " се намира неповторимата алена телефонна кабина, като в ретро английски филм, която алегорично свързва предишното и бъдещето. Всеки клиент може да влезе в нея с мобилния си телефон и да приказва дискретно, без да пречи на другите читатели.

Общообразователната читалня „ Петя Дубарова " и Научната читалня " Владимир Василев " също се намират на четвъртия етаж, където всеки библиотечен ползвател ще откри освен източниците, от които има нужда, само че и спокойствието да работи и участва по най-удобния за него метод.

В Центъра за модерно изкуство в библиотеката ще видите две завладяващи експозиции. Дотам ще се стига по по-различен маршрут. Посетителите ще влизат от входа, който е до кафенето, и ще излизат от страната на ул. “Оборище “.

Двете изложения „ Архиви ” и „ Колекция ” са подредени в изложбените зали на ет.1 и ет.4 на най-новото културно пространство в Бургас. Експозицията „ Архиви “ ще показа модерни форми и креативен разговор сред шестима бургаски създатели, които до съвършенство владеят неконвенционалните хрумвания в изкуството. Това са Иво Бистрички, Дарина Пеева, Стойко Сакалиев, Дора Славова, Венко Шурелов и Симеон Шивачев.

В памет на харизматичната художничка Лора Янева в залата ще се обособи особено място за творбата „ Златна рибка ”. Изложбата е подредена на ет.4. На ет.1 е показана експозицията „ Колекция ” – тя включва 25 селектирани произведения на преподаватели, някогашни и сегашни студенти от Националната художествена академия и филиала ѝ в Бургас. Сред подбраните творби са произведения на проф. доктор Десислава Христова - Тошева, доцент Йохан Йотов, доцент Димо Колибаров, ас. доктор Васил Колев, ас. доктор Велико Маринчевски. В изложбената зала ще има мултимедия – филм за НХА – Филиал Бургас.

Всичко това, както и големият библиотечен фонд от над 600 00 книги, е част от магията на новия храм на книгата.

С цел обезпечаване на ограничения за сигурност поради епидемията, с изключение на маршрутите към всяка зона на библиотеката, пред всички обособени пространства ще има чиновници, които ще коментират и наблюдават да няма скупчване на хора.

Вижте програмата със събития в библиотеката идната седмица -
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР