Бургас. На 3 юли (събота) Регионален исторически музей Бургас, отново

...
Бургас. На 3 юли (събота) Регионален исторически музей Бургас, отново
Коментари Харесай

Европейската нощ на музеите се завръща в Бургас на 3 юли

Бургас. На 3 юли (събота) Регионален исторически музей Бургас, още веднъж се включва в европейската самодейност " Нощ на музеите ". Това оповестиха от Регионалния исторически музей . Експозициите на музея ще предложат на своите гости разнообразна стратегия от изложения и събития, които могат да бъдат прегледани от 18.00 до 00.00 часа с вход свободен.

Програма:
Етнографски музей (улица „ Княз Александър Батенберг “ № 12-14)
- от 18.00 часа - откриването ще е в двора на Етнографската експозиция от 18:00 часа и ще бъдат показани Люляковски песни и танци от НЧ „ Просвета – 1929 “, с. Люляково. Село Люляково е село с богата история и просвета, село запазило духа на предишното и сполучливо предаващо я на идните генерации. Съставът за достоверен фолклор към читалището е печелил не малко награди от фестивали и събори, представяйки присъщи за селото традиции – „ Меденик “, „ Провиране през риза за здраве “, Заговезни и доста други.
- от 18.00 до 00.00 часа - посетителите могат да прегледат непрекъснатата експозиция на Етнографския музей, показана по нов и атрактивен метод и да си създадат фотография зад заслон в една от роклите на Дора Попова, фамозна актриса и танцьорка от 30-те и 40-те години на XX век.

Исторически музей (на ул. „ Лермонтов “) № 31

-от 18.00 до 00.00 часа - в Историческата експозиция посетителите ще могат да се срещнат с историята на града и района от праисторическо време до времето на социализма. В иконната зала ще може да бъде забелязана богатата сбирка от мостри на християнското изкуство. В зала „ Дарени и избавени съкровища “ – част от непрекъснатите експозиции на музея, са изложени скъпи мостри на приложното изкуство, показващи силата на стилните трендове през XIX век – свещници, фигурки, съдове, мебели, статуи. В залата за гостуващи изложения са показани строителните занаяти в Стара планина. Акцент ще бъде тематична сказка обвързвана с първата в България фабрика за радиоапарати „ Тулан “. Основана в Бургас през 1927 година от инж. Светозар Пренеров, фабриката скоро се утвърждава на българския и международния пазар. В РИМ-Бургас са съхранени два радиоапарата от марката „ Тулан “, като единият - най-популярният модел, както и рекламни брошури на фабриката могат да се видят изложени във витрините на Историческата Експозиция.

Природонаучен музей (ул. „ Константин Фотинов “ 30)
-от 18.00 до 00.00 часа - в единственият в региона на Югоизточното Черноморие Природонаучен музей, посетителите ще могат да прегледат гео-историческото развиване и актуалното естествено многообразие на Югоизточна България. В новата непрекъсната експозиция, са показани жителите на Световния океан. Експозицията демонстрира огромното биоразнообразие в моретата и океаните, което обаче е и мощно застрашено от човешката активност. Ще може да се видят едни от най-едрите представители на морските охлюви, както и едни от най-нежните и красиви.

Археологически музей (бул. „ Алеко Богориди “ 21)
-от 18.00 до 00.00 часа - непрекъснатата археологическа експозиция показва в последователност най-ранната история на земите към Бургаския залив от 6 хиляди прочие Хр. до Средновековието. Любопитни за посетителите са находките от обектите, които бургаските археолози изследват през последните години. Най-нови са тези от ритуалния комплекс от 6-4 в. прочие Хр. от кв. Изгрев и от нос Чироза, кв. " Крайморие ". „ Среброто на траките “ е изложбата на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, експонирана в зала „ Трезор “. До края на месец октомври посетителите ще могат да видят тези оригинали – съдове за ритуално пиянство на вино, украшения, приложения за конска екипировка – подбрани от разнообразни съкровища, открити у нас от края на XIX до началото на XX век.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР