Бургас. Една от най-популярните опери на Волфганг Амадеус Моцарт –

...
Бургас. Една от най-популярните опери на Волфганг Амадеус Моцарт –
Коментари Харесай

Комичната опера „Сватбата на Фигаро“ ще бъде представена в Бургас на 19 ноември

Бургас. Една от най-популярните опери на Волфганг Амадеус Моцарт – „ Сватбата на Фигаро “ постоянно се е радвала на огромен триумф на бургаска сцена – заради изключителното въодушевление и артистизъм, с които е заредена постановката по постановка на проф. Павел Герджиков. Това оповестиха от Държавна опера - Бургас . На 19-и ноември от 19.00 часа в залата на Държавна опера – Бургас комичната опера по музика на виенския класик Моцарт и либрето по претекстове от едноименната комедия на Пиер Бомарше ще показва блестяща композиция от закачливи реплики сред занимателните герои, непредвидени обрати в сюжетното развиване, недоразумения, елегантни интриги с изтънчен привкус и, несъмнено, благополучен назидателен край.

" Вече 235 години след премиерата си, операта „ Сватбата на Фигаро “ продължава да бъде поставяна сполучливо по международните подиуми, а безконечната й новост се дължи както на изключителната хубост и великолепие на Моцартовата музика, която носи пречистваща и жизнеутвърждаваща мощ, по този начин и на занимателния сюжет с комични детайли, звучащ постоянно настоящо. В петъчната вечер бургаската аудитория ще бъде въвлечена в една завладяваща история със занимателни и непредвидени сюжетни линии, в които се преплитат комични обстановки, словесни закачки, водещи до трагични обрати в връзките, подозрения и разнопосочни страсти, подбудени от ревнивост и пристрастеност. Заплетените взаимоотношения намират своята разумна развръзка на финала и героите, всеки от които печели благосклонности от страна на публиката, поемат по своя житейски път задоволени ", показват от Държавна опера - Бургас.

Диригент на спектакъла ще бъде маестро Цанислав Петков, който напълно неотдавна дирижира концерта, минал с огромен триумф в залата на Бургаската опера, със специфичното присъединяване на световнопризнатия млад виолончелист Атанас Кръстев. Режисурата на постановката е на проф. Павел Герджиков, диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Ваня Златева, пианистката Райна Попова извършва клавирните речитативи, художник на изящната сценография и превъзходните костюми, съобразени с духа на времето – Чавдар Чомаков, пластиката е на Гриша Роглев, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов.

" В облика на Фигаро, талантлив с духовитост, харизма и комбинативен разум, влиза басът Костадин Мечков. В ролята на нежната чародейка, камериерката на графинята – Сузана, която е предана на своята стопанка – графиня Алмавива, както и на своя обичан, ще бъде сопраното Мария Цветкова – Маджарова. Като красивата графиня Алмавива, която е подложена на подозрения от ревнивост, заради сластните намерения на своя брачен партньор към непознати хубавици – граф Алмавива, само че благодарение на правилните си другари и техния проницателен проект съумява да си възвърне възприятията на рубрика, на бургаска сцена излиза Нона Кръстникова, сопран. В ролята на граф Алмавива, който подло има намерение да плени шармантната избраница на Фигаро Сузана, ще бъде баритонът Бранимир Недков. В облика на пажа Керубино влиза мецосопраното Лина Пеева. В ролята на икономката Марчелина, която също има значима роля в сюжетното развиване, ще бъде мецосопраното Калина Попова. Басът Диман Панчев е в ролята на доктора Дон Бартоло, а като учителя по музика Дон Базилио и съдията Дон Курцио на бургаска сцена ще се показа тенорът Яни Николов. В облика на градинаря Антонио ще бъде Петър Тихолов, бас, а в ролята на Барбарина, щерка на градинаря, ще бъде сопраното Стефка Христозова ", прибавят от културната институция.

" На 19-и ноември оркестърът и хорът на Държавна опера – Бургас, дружно с квалитетния солистичен каст, ще дават на публиката малко бягство от сложните времена, в които към този момент съвсем две години живеем, адаптирайки се към новите действителности. Доброто въодушевление и естетическата приятност от безсмъртна музика на Моцарт – интелигентно поднесена, със жанр, елегантен вокален и инструментален изказ, както и порциите смях, зареждащи с сила в студените есенни дни, са обезпечени. Билети за операта „ Сватбата на Фигаро “ можете да намерите на касата на Операта, на каса „ Часовника “ (пред хотел „ България “), както и в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в формалния уебсайт на Държавна опера – Бургас ", прибавят от Операта.

Според условията на ЗАПОВЕД РД-01-856/ 19.10.2021 година на Министерството на здравеопазването на Р България, концертът ще се състои при посочените в Заповедта условия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР