Бунтовниците хуси взеха за заложници поне 40 журналисти и други

...
Бунтовниците хуси взеха за заложници поне 40 журналисти и други
Коментари Харесай

Хусите взеха за заложници 40 работещи в телевизионен канал в Сана

Бунтовниците хуси взеха за заложници най-малко 40 публицисти и други чиновници на йеменския ефирен канал Yemen Today („ Йемен тудей”) в редакцията му в столицата Сана, оповестиха локални източници и един от заложниците.
Каналът Yemen Today е считан за обвързван с партията на някогашния президент на страната Али Абдала Салех „ Общонароден конгрес”. В събота тази партия прикани йеменските жители да пазят страната от хусите от придвижването „ Ансар Аллах”.
Конфликтът сред досегашните съдружници във войната с държавните сили избухна в сряда в следения от тях град Сана.
„ До момента хусите не ни освобождават. Започнахме гладна стачка”, заяви един от похитените.
Местни източници осведомиха, че в събота бунтовниците са завладяли с взлом постройката на телевизионния канал след траяли към 10 часа боеве сред хусите и последователите на Салех. И двете страни са дали жертви, а постройката е съществено развалена.
В съботно телевизионно послание по Yemen Today екс президентът Салех удостовери апела на своята партия да стартира въстание против бунтовниците хуси и забрани на правилните си военни да извършват техни заповеди. Салех уточни, че е подготвен да стартира разговор със прилежащите страни, в случай че спрат огъня, прекратят блокадата и позволен филантропична помощ в страната.
Воюващата на страната на държавното управление в Йемен арабска коалиция приветства самодейността на Салех и партията му.
Източник от силите на Салех заяви, че в събота армията на екс президента е направлявала към 75% от йеменската столица и възнамерява да настъпи към северните региони, считани за цитадела на хусите.
Гражданският спор в Йемен продължава от 2014, когато хусите – шиитското придвижване „ Ансар Аллах”, се оповестиха против властта отпред с президента Абд Раба Мансур Хади. Те превзеха доста региони на страната, в това число и столицата, само че след намесата на арабската коалиция отпред със Саудитска Арабия, управляващите съумяха да си върнат част от тях.
Доскоро екс президентът Салех поддържаше хусите и правилните му военни се сражаваха на тяхна страна против управляващите и арабската коалиция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР