Бумът на технологиите промени пазара на труда в Европейския съюз.

...
Бумът на технологиите промени пазара на труда в Европейския съюз.
Коментари Харесай

„Гиг“ икономиката набира скорост

Бумът на технологиите промени пазара на труда в Европейския съюз. В последните години стават все по-актуални ексцентричните форми на претовареност. Един от тези бизнес модели е „ гиг “ стопанската система (от британския термин Gig за епизодични задължения в музикалния бизнес). При този модел на пазара на труда се оферират доста краткотрайни позиции или благоприятни условия за договаряне с самостоятелни служащи. Консултантската компания McKinsey Global Institute дефинира гиг стопанската система като „ инцидентна работа, която се договаря на цифровия пазар”.

През 2016 година всеки четвърти трудов контракт в Евросъюза бе за ексцентрична форма на претовареност ‒ да вземем за пример, за къс период или за работа на повикване, за онлайн платформи и така нататък Пазарът изисква гъвкави трудови контракти, само че те би трябвало да бъдат съчетани и с минимално равнище на отбрана. Затова Европейският парламент ще гласоподава този месец нови правила, които ще пазят правата на хората, наети на краткосрочни контракти и ще подсигуряват по-добри условия на труд.

Бъдещите ограничения ще важат за всеки, който работи най-малко три часа на седмица или 12 часа за 4 седмици за някого другиго в подмяна на заплащане. Обхванати са всички домашни служащи, служащи на повикване, служащи с непостоянна работа, със възнаграждение посредством ваучери или през платформи, както и стажантите. Действително самонаетите лица ще бъдат изключени от обсега на разпоредбите. Ще бъдат регламентирани дължината на изпитателния период, работното време и правото на гратис образование.

Важно изобретение ще бъде, че работодателят няма да има право да не разрешава на чиновник да работи другаде отвън времето, в което поставя труд за съответната компания. Всички нови чиновници ще би трябвало да бъдат осведомени за техните отговорности и условия на труд в границите на една седмица от назначението си.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР