Бум на желаещите да летят се наблюдава през последните три

...
Бум на желаещите да летят се наблюдава през последните три
Коментари Харесай

Желаещите да летят са скочили тройно за 3 години

Бум на искащите да летят се следи през последните три години. 221 водачи фенове са получили документа си за придвижване във въздуха от 2016 година насам. Общият брой водачи от всички категории със свидетелства у нас са 1292, от които едвам 12 са хората с бреветите за свърхлеки самолети, а към една четвърт са фенове - 309.

Повече от две трети са получили документи да летят през последните три години.

Любителският е най-често срещаният лиценз в леката авиация и е първата стъпка към кариерата като водач в гражданската авиация. Професионалистите във въздуха са 397, а най-разпространеният бревет е за транспортни самолети – 517, демонстрира информация на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация " (ГД „ ГВА “) за „ Монитор “. За удоволствието да имат в джоба удостоверение за фен водач искащите броят приблизително по 20 бона за образование. Това им дава право да извършват полети като пълководец на аероплан, само че без заплащане и за персонални цели.

За да стартират курс кандидат-курсистите би трябвало да са в положително физическо положение, да са навършили 16 години и да владеят британски език. Средното обучение е наложително. Лицензът се получава след явяване на комисия на транспортното министерство и се възобновява на всеки две години. Едва 60 лв. коства изпита.

През последните три години се следи интерес на чужденци, които да са образоват и сертифицират у нас, разяснява основният секретар на Групово дело ГВА Михаил Захариев. По думите му в нашето въздушно пространство летят от ден на ден от балтийските страни – Естония, Латвия и Литва. Причината е в по-ниската цена на курса и изпита. Но бизнесът в България с образования за леката авиация е към момента бутиков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР