bulnews.bgснимка: БулфотоГлавният прокурор Иван Гешев е осъден от Българския хелзинкски

...
bulnews.bgснимка: БулфотоГлавният прокурор Иван Гешев е осъден от Българския хелзинкски
Коментари Харесай

БХК осъди главния прокурор заради отказ на информация

bulnews.bg

фотография: Булфото

Главният прокурор Иван Гешев е наказан от Българския хелзинкски комитет (БХК) поради отхвърли му да даде лист с наименованията на напътствията и инструкциите, издадени от него към прокурорите, оповестиха от правозащитната организация, като показаха, че решението на Административния съд София - град (АССГ) е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Магистратите в действителност анулират безмълвния отвод на основния прокурор да даде на БХК лист с наименованията на издадените от него инструкции и указания до подчинените му прокурори в цялата страна. " Това са общи за всички прокурори актове по методическото управление на прокурорите, уреждащи редица въпроси, свързани с работата им по разнообразни производства. Някои от тях са оповестени в уеб страницата на прокуратурата, само че други - не ", изясняват от БХК.
Според организацията за съществуването на тези актове на обвинителите българските жители могат да научат, когато са упоменати в разграничи отчети или в постановления, само че не и какво е същинското им наличие. 
" Така част от нормите, които уреждат работата на прокурорите, остават скрити, а законосъобразността на използването им - неразбираема. Сред тези актове са такива, уреждащи деловодната активност, инцидентното систематизиране на преписки и каузи, надзора над осъществяването на наказванията, присъединяване на прокурорите в административни каузи и други ", дават юристите от БХК.
С решението си съдът е осъдил прокуратурата да заплати и разноските по делото в размер на 510 лева, оповестяват още от комитета.
В осъществяване на правосъдното решение зам. основния прокурор Красимира Филипова е изпратила до БХК линк към уеб страницата на прокуратурата, потвърждавайки, че на него са оповестени всички сходни актове на основния прокурор. " В реалност обаче редица са откриваемите от разнообразни източници актове, които не са оповестени на изпратената хипервръзка ", настояват от организацията.
Адвокат Диана Драгиева от БХК разяснява, че " не може да се каже какъв е действителният брой на непубликуваните на интернет страницата на прокуратурата настоящи актове на основния прокурор, издадени въз основа на неговите пълномощия по член 126, алинея 2 от Конституцията, доразвити в член 136, алинея 5 Закона за правосъдната власт ".
" Факт е обаче, че тези актове с незнайно за обществото наличие, са наложителни за всеки прокурор - в това число за този редови прокурор, за който Конституционния съд не вижда конституционна спънка да стартира следствие против основния прокурор. Стои въпросът кой и по какъв начин следи за цялостното сходство на актовете на основния прокурор с Конституцията и законите на страната, откакто той преднамерено крие даже изчерпателния лист на техните наименования ", споделя още Драгиева.
От БХК декларират, че задължението на прокуратурата към момента не е изпълнено, макар правосъдното решение и поради това ще продължат да упорстват да получат информацията по легален ред.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР