„Булконс Първомай“ ООД осъди „Консервинвест“ ООД за ползването на търговски

...
„Булконс Първомай“ ООД осъди „Консервинвест“ ООД за ползването на търговски
Коментари Харесай

„Булконс“ осъди „Консервинвест“ за марката „Лютеница Първомай“


„ Булконс Първомай “ ООД осъди „ Консервинвест “ ООД за използването на търговски марки с географско напътствие „ Лютеница Първомай “. Решението е на първа инстанция на Софийския апелативен съд от 28 февруари 2019 година, оповестиха от компанията. Съдът постанови, че единствено „ Булконс Първомай “ може да употребява наименованието „ Лютеница Първомай “, което е записано като географско напътствие с рег. Номер 212-01/03.07.2013 в Патентното ведомство на Република България. Дружеството „ Консервинвест “ би трябвало да прекрати потреблението на марките „ Първомайска лютеница “, включително „ Първомайска лютеница, Домашна едросмляна “ и „ Пърмайска лютеница Ръченица “, които са идентични на продукта „ Лютеница Първомай “ на „ Булконс Първомай “ ООД. Съдът постановява изземване и заличаване на стоките, предмет на нарушаването, разноските за което да бъдат заплатени от „ Консервинвест “. Освен това да заплати на „ Булконс Първомай “ ООД обезщетение за претърпените имуществени вреди и пропуснати изгоди в размер на 636 284,16 лева по цени на дребно. Също по този начин и разноските по делото.

„ Булконс Първомай “ ООД подаде предходната година пред Министерство на земеделието, храните и горите заявление за регистриране на „ Лютеница Първомай “ като географско напътствие в Европейския указател на предпазените наименования за генезис и предпазените географски инструкции. „ Лютеница Първомай” е един от най-традиционните за страната артикули, създавани в промишлени условия. Той се отличава от другите индустриално създавани лютеници с обичайния способ на произвеждане характеризиращ се с това, че пресни домати и чушки отгледани в Горно-тракийската равнина се пасират до пюрета с централизация не повече от 12%, които след това се сгъстяват до мечтаната за продукта плътност посредством преваряване.

„ Булконс Първомай “ ООД е единственият производител на лютеница в страната по тази обичайната технология. Влаганите в „ Лютеница Първомай” домати и чушки са от изключителна значимост за нейната известност. През годините гр. Първомай и землищата към него са се утвърдили като център за развъждане на домати и пипер. Именно влагането на български първокачествени материали, дружно с обичайния способ, е от значително значение за качествата и известността на локалната лютеница. Традиционният способ на произвеждане, започващ от сортирането и влагането на изходните артикули до тяхното пакетиране в подготвен за продажба тип включва редица процеси, целящи да запазят естествените вкусови характерности на главните първични материали.

„ Лютеница Първомай “ се създава в град Първомай по обичайната технология от 1939 година През годините градът и землищата към него са се утвърдили като център за развъждане на домати и чушки – съществени първични материали при производството на лютеница. Характерното за географския регион е, че употребявайки локални артикули (домати и чушки) и преработвайки ги по обичайния способ за произвеждане на лютеница - посредством преваряване, в това число в домашни условия е реализирано всеобщо произвеждане на един от най-традиционните български артикули, натрапен през десетилетия в страната и в чужбина и прочут с присъщия си усет. Именно влагането на първокачествени материали и обичайния способ на произвеждане на лютеница, непокътнат само в град Първомай, е от значително значение за известността на „ Лютеница Първомай “ и връзката на продукта с географския регион.

Българската компания „ Булконс Първомай “ ООД влага през 2018 година 5 млн. лева в модернизиране на индустриалния развой за лютеница в предприятието си в град Първомай. Средствата са лични и европейско съфинансиране по Програмата за развиване на селските региони. Обновени са изцяло цеховете и са закупени напълно нови машини. Новост е съоръжение за произвеждане на дребни кутийки с лютеница „ Първомай “ за бързо хранене. Новите опаковки от 70 и 125 грама към този момент са в комерсиалната мрежа. Великолепният усет на българската лютеница е пренесен от стъкления буркан в по-лека и по-удобна опаковка, за облекчение на тези които желаят да хапнат вкусна филийка с лютеница на закуска в къщи, в офиса или на фамилен пикник.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР