Булимията е зависимост, не по-малко страшна от наркотиците, алкохола и

...
Булимията е зависимост, не по-малко страшна от наркотиците, алкохола и
Коментари Харесай

В Деня на битката с дрогата! Булимията страшна като хероина

Булимията е взаимозависимост, не по-малко страшна от опиатите, алкохола и хазарта. Това обявиха психолози, психиатри и резиденти на Терапевтична общественост “Феникс ”, които означиха през днешния ден Международния ден за битка със злоупотребата и незаконния трафик на наркотични субстанции. 26 юни е разгласен от Организация на обединените нации за ден на борба с дрогата и останалите зависимости през 1987 година

Събитието се състоя в село Бракьовци край Годеч, където се лекуват мъже и дами, подвластни от опиати, алкохол,
хазарт и булимия. Повече от час младежи, опарили се от бича на столетието, споделяха едни с други по какъв начин са победили пристрастяването си. Ценни препоръки още веднъж им даваха техните наставници в общността. 
-->
 Терапевтична общественост “Феникс ” събира някогашни и сегашни свои членове всяка година на 26 юни, с цел да отбележат всички дружно деня на съпричастността и дейната позиция в борбата с наркоманията.

 В срещата се включиха младежи, сполучливо минали програмата, членове на общността и екипът, който им оказва помощ да се завърнат още веднъж измежду околните и приятелите си. Групата получи подаяние за закупуване на топки, федербали и постелки за mindfulness практиките.

 През последните години използването на субстанции - божествен газ, алкохол, лекарства и опиати от ден на ден и повече води до непосредствени физически и душевен проблеми, изключително след младежите у нас.Важно е да се означи, че безвредна доза няма. Още първият опит основава предпоставките за пристрастяване! След него постоянно има и повторно.

При продължителна приложимост се стига до тежко и изтощително бодърствуване, лесна възбудимост, високо кръвно налягане и аритмии. Много по-тежко обаче е наранено психологичното здраве на употребяващите. Появяват се безпокойствие, тревога и настъпателност. Статистика демонстрира, че през 2022 година сред 200 и 300 хиляди души са хронично подвластни от алкохол и опиати.

 Какво съставлява Терапевтична общественост “Феникс ”? Това е първата професионална дълготрайна рехабилитационна стратегия за зависимости в България. Тя е учредена през юни месец 2001 от доктор Петър Василев. Той има опит над 20 години в сферата, като е бил завеждащ поделение по наркомании във ВМА и шеф на диагностичен блок при Държавната психиатрична болница за лекуване на наркомании и алкохолизъм, професионален психотерапевт и народен представител в Европейската асоциация по когнитивно-поведенческа психотерапия. Днес е шеф на програмата.

" Стандарт " беседва с Бойка Боянова, водеща програмата “Ресоциализация ” в Терапевтична общественост “Феникс ”, както и с млада жена, сполучливо минала борбата със зависимостите която от 8 години е изцяло чиста. Ето какво споделиха те:

Към всеки, потърсил помощта ни, подхождаме самостоятелно

Бойка Боянова, водеща програмата “Ресоциализация ” за вестник “Стандарт ”:

 - Госпожо Боянова, от какъв брой години помагате на хора със зависимости в потребност?

- Терапевтичната общественост съществува от 20 години и във всичките тях се поставят старания за това подвластните да поемат по нов път на здрави хора и да се включат интензивно, а и да открият своето място в нашето общество. - С какво се разграничава програмата на “Феникс ” от останалите структури?- Прилага се модерна психологично здравна технология, в която за първи път в България се приспособява Европейският опит в метода Терапевтични общности. Програмата е интензивна и включва приложение на професионална когнитивно-поведенческа терапия; психотелесна психоанализа. Mindfulness техники за преодоляване на влечението. Във етапа на ресоциализация прилагаме новаторски способ - “Social Network Therapy ”. Всеки резидент има самостоятелен лечебен проект.- Колко време би трябвало да остане един резидент в структурата, с цел да е несъмнено, че няма да използва повече?- Дали ще използва повече или не е решение на обособената персона и нашата стратегия е насочена към висока степен на мотивация за отвод от приложимост на психоактивни субстанции,
хазартна игра или справяне с хранително разстройство.

- За какъв интервал, новият резидент се приспособява към програмата?- Периодът на акомодация е от 21 дни до един месец. В него се построява доверие към програмата, групата и екипа.

- Верен ли е слухът, че леките дроги като марихуаната са безвредни?- Леки дроги няма - щом едно вещество въздейства на психологичното положение на индивида, значи това не е безвредно.

 Млада жена, минала сполучливо лечението в Търговско отделение “Феникс ": Чиста съм от 8 години и имам прелестни връзки с родителите си - Какво и кой Ви накара да постъпите в структурата?

- Дойдох във “Феникс " по гледище на моите родители - тогава завършвах гимназия и образованието ми  нямаше да бъде допустимо защото бях подвластна към амфетамини. Имах отсъствия от учебно заведение, мъчно ми беше да изучавам.

- Кой Ви насочи към “Феникс ”?

- Научихме за това място от интернет.

- Колко време Ви беше нужно с цел да осъзнаете, че има и друг живот от този на подвластните?

- Съвсем искрено мога да кажа, че първите 2-3 месеца желаех да си потегли, само че последователно с опознаването на себе си, на своите слаби страни започнах да се възнамерявам какво желая да се промени и по този начин моето възобновяване продължи една година.

- Кога осъзнахте, че зависимостта е нещо убийствено за човешкото битие?

- Трудно е да кажа тъкмо по кое време, тъй като това е развой, по време на който осъзнаването идва вследствие на това, че животът в Търговско отделение е без субстанции, че започваш да стигаш до въпроси за смисъла на това какво искаш да постигнеш и че това тези неща няма  по какъв начин да станат употребявайки опиати.Чиста съм от осем години - приключих висше обучение. Работя и имам прелестни връзки с моите родители.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР