„Булгартрансгаз“ ЕАД ще придобие 20% от капитала на проектната компания

...
„Булгартрансгаз“ ЕАД ще придобие 20% от капитала на проектната компания
Коментари Харесай

България купува 20% дял от терминала за втечнен газ в Гърция

„ Булгартрансгаз “ ЕАД ще придобие 20% от капитала на плановата компания „ Газтрейд “ С.А., която построява терминала за полутечен природен газ край Александруполис. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание, с което е утвърдено акционерното присъединяване на българския газопреносен оператор.

Участието на българската страна в плана за създаване на терминал за полутечен природен газ в Северна Гърция е напълно в сходство с обновената енергийна тактика на България. Това е основна стъпка за осъществяване на цялостната идея за газов хъб „ Балкан “, в основата на която е одобряването на транспарантен, ликвиден и благонадежден пазар на природен газ, показват от "Дондуков 1 ".

Проектът за терминал за полутечен природен газ край Александруполис, Гърция се осъществя напълно в осъществяване на политиката и целите за създаване на обединен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар. Той ще спомага за възстановяване сигурността на доставките и диверсификация на източниците на природен газ в района. Синергията на този план с построяването на междусистемната връзка Гърция–България (IGB) ще докара до повишение достъпа на България и останалите страни в района до полутечен природен газ. Компании от Съединени американски щати, Катар и други се чака да бъдат главните снабдители на газ до терминала в Александруполис. По този метод планът ще способства както за диверсифициране на източниците и трасетата за доставка на газ, по този начин и за поощряване на конкуренцията в интерес на крайните клиенти. Проектът е разпознат от Групата на високо ниво за газова съгласуваност на Централна и Югоизточна Европа (CESEC), както и от Европейската тактика за Енергиен съюз.

С днешното си решение Министерският съвет утвърди осъществяването от страна на „ Булгартрансгаз “ ЕАД на капиталови разноски за създаване на оборудването, съответстващи на 20%-то му акционерно присъединяване. „ Булгаргаз “ ЕАД ще взе участие в обвързващата фаза на процедурата по пазарен тест за запазване на потенциал от терминала за полутечен природен газ до Александруполис, като резервира до 500 млн. куб. м. на година, само че не по-малко от 300 млн. куб. м. на година, за интервал от 3 до 5 години. За потребление на резервирания потенциал, „ Булгаргаз “ ЕАД ще организира договаряния за осъществяване на доставки на полутечен природен газ през интерконектора Гърция – България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР