Булгаргаз потвърди прогнозата си за увеличение на цената на природния

...
Булгаргаз потвърди прогнозата си за увеличение на цената на природния
Коментари Харесай

Булгаргазпоиска 60% поскъпване на газа през август

" Булгаргаз " удостовери прогнозата си за нарастване на цената на природния газ и предлага през август тя да бъде 297,89 лева за мегаватчас.

Предложеното нарастване е с към 60% повече по отношение на цената за юли - 186,17 лева./MWh. Предложената цена, по която " Булгаргаз " да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, е изчислена по фиксинга на Българска народна банка (без данък и ДДС).

Причина за нарастване са високите цени, по които държавното сдружение купува синьо гориво . За съпоставяне, цените на европейските газови пазари за доставки през август 2022 година надвишават 171 EUR/MWh, прецизират от " Булгаргаз ".

Предстои Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да насрочи дата, на която да се организира публично разискване на заявката на " Булгаргаз " . Цената на синьото гориво за август към този момент трябваше да е одобрена, само че но 21 юли Конституционният съд разгласи назначаението на към този момент някогашния ръководител на КЕВР Станислав Тодоров за противоконституционно. След няколко дни политическо напрежение Народното събрание върна Иван Иванов отпред на енергийния регулатор.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР