Булгаргаз е доста апетитно дружество в отлично финансово състояние, огромен

...
Булгаргаз е доста апетитно дружество в отлично финансово състояние, огромен
Коментари Харесай

Николай Павлов: Имаше натиск към ръководството на Булгаргаз с месеци

" Булгаргаз " е много апетитно сдружение в чудесно финансово положение, голям фактор на пазара . Последните години се потрудихме, с цел да стигнем до такова положение, това е пазар за 3 милиарда лв. и е апетитна хапка - той не може да се приватизира, тъй като няма активи. Това сподели пред Българска национална телевизия Николай Павлов, някогашен шеф на " Булгаргаз ".

На въпрос дали подозира частен интерес поради промяната на цялото управление в петък по време на съвещание на БЕХ . Той разяснява по този начин: Последните месеци бе включен целият инструментариум, в това число и полицейски, пред жилищния блок, в който пребивавам, има полицейска кола. В петък се позвъни на вратата ми без призовки, без заповеди, момчета, представители на полицията, които желаеха да потегли с тях на диалог, изясни Павлов. Той е бил с ковид, открит в четвъртък и е бил под карантина. Обаче няма визия за какво е бил викан на разпит. Павлов бе безапелационен, че ДАНС след инспекция са открили, че " си правят работата, а управлението е обяснило в детайли по време на разпитите проблеми ". По думите на Николай Павлов натискът против управлението продължава месеци.

На въпрос открити ли са нарушавания - той сподели: " нямам визия ".

Имаше инспекция, констатации, само че те бяха неточни, погрешни, на всяка са предоставени доказателства по какъв начин би трябвало да отпаднат, през днешния ден Булгаргаз ще я разгласява, с цел да види българското общество по какъв начин се вършат инспекции. Учудващо е по какъв начин се хвърлят обвинявания против управлението, сдружението се ръководи по правилник и правила, откакто е регистриран всеки един риск - механически и финансов за страната ", безапелационен е той . Ако е взето неверно решение, нямаше да получаваме азерски газ на договорната цена, разясни Павлов. Бившият шеф на " Булгаргаз " още веднъж по втори, че при неверни решения това би коствало милиони на страната.
 Николов: Ръководството на
Николов: Ръководството на " Булгаргаз " е освободено след резултатите от инспекцията

Енергийният министър обаче не разяснява какво е открила инспекцията на БЕХ

Относно гръцката връзка - Николай Павлов бе безапелационен, че няма отговорности доставчикът да доставя с изключение на на този газопровод. Получено писмо в Булгаргаз и в случай че има количества, ще ги доставим на пазарната цена, българското общество не би трябвало да бъде заблуждавано, когато има контракт, би трябвало да бъде изпълняван. Ако някой не си е построил връзката, не е отговорна азерската страна, изясни в детайли Николай Павлов.

От на следващия ден цената на газа би трябвало да е съгласно наредбата - Новият ръководител на Съвета на шефовете сподели, че не е разумно да се пипа цената, само че това е математика, би трябвало да се съблюдава наредбата, а какъв ще е рискът - като пристигна новото управление, да си предлага нормативните промени ", уточни още Павлов.

" Булгаргаз " ще внесе заявление за понижение на газа, тъй като според придвижването на пазара и котировките, този месец цената би трябвало да спадне най-малко с 15%, сподели той.

" Настоящото управление на Булгаргаз пое ръководството на компанията от екипа - юристка и някогашен финансов на компанията, всички знаем в какво положение бе при започване на 2016 година - съкрушена, на колене, а в този момент е в чудесно финансово положение ", уточни още Павлов.

Иван Хиновски, енергиен специалист, в умозаключение разяснява, че е необходим одит на Булгаргаз, а по отношение на понижаване на цената на газа изясни. " До август е импортиран към 30% азерски газ, след което огромни количества отиват до Италия . Всеки би приветствал понижаване на цената на газа, стига да не е за сметка на сдружението ", разяснява той.

Хиновски добави, че на нашия пазар има " мастити търговци, които внасят за Северна Македония, за други страни, които купуват газ и изнасят ". Не пожела да каже имена, само че е безапелационен, че Булгаргаз би трябвало да си създаде тактика, Хиновски счита, че " Газпром " също готви конкуренция на българския пазар. Преструктуриране на пазара на газ върви, огромни компании са внесли предложения, само че нашия пазар има единствено съветски газ, заключи той.

Енергийният специалист не чака цената на газа да се промени, само че " свободният пазар е подложен на продължаващ напън " , изясни той.
 Отстраненият началник на
Отстраненият началник на " Булгаргаз ": Върху сдружението има огромен напън

В решението на БЕХ не се съдържат претекстове, уточни Николай Павлов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР