Букурещ, Румъния. екип на от мястото на събитието. Под шапката

...
Букурещ, Румъния. екип на от мястото на събитието. Под шапката
Коментари Харесай

Вече тествахме най-евтината електрическа кола в Европа и у нас - Dacia Spring

Букурещ, Румъния. екип на от мястото на събитието.

Под шапката на Renault, румънската марка Dacia започва офанзивата си в Европа преди шестнайсет години. Планът още тогава беше да се предложат евтини коли, които да дават отговор на главните потребности на купувачите. Рецептата се оказа много сполучлива и проработи доста бързо. Сега, когато на хоризонта се задава всеобща електрификация на новите коли, Dacia още веднъж не изневери на правилата си и в дословен, и в метафоричен смисъл се явява предвестител на пролетта.
 Вече тествахме най-евтината електрическа кола в Европа и у нас - Dacia Spring

Става дума за лансирането на електрически автомобил, носещ името Spring (пролет), който излиза със поръчка да се трансформира в най-евтината електрическа кола, както в Европа, по този начин и у нас. Предварителните поръчки във Европа към този момент са факт. У нас също, като са ясни и цените. Електрическата Dacia ще се появи на пазара в България през септември тази година, на цена от 33 000 лв.. Какво обаче получава клиентът за тези пари? Екипът ни посети румънската столица, където тества новата електрическата кола Spring. Ето и усещанията ни.
Екстериор  Вече тествахме най-евтината електрическа кола в Европа и у нас - Dacia Spring

Тенденцията към SUV е ясна още от пръв взор. Производителите от много време желаят да употребяват тази съвременна вълна и в сегменти, които не са безусловно подобаващи за нея. Електрическата Dacia е автомобил, позициониран в най-малкия А-сегмент и макар единствено 3,73 метра дължина (с 2,52 метра междуосие) и ширина, която съвсем дава отговор на височината ѝ (1,58 метра ширина и 1,52 метра височина), Dacia Spring е самобитен авантюрист, на който SUV излъчването му подхожда.
 Вече тествахме най-евтината електрическа кола в Европа и у нас - Dacia Spring

Трябва да уточним, че за теста, румънците ни предоставиха предсериен вид освен това на бизнес версията, т.е. модела за корпоративни клиенти и услуги за шерване на коли. Както можете да видите на фотосите, тези транспортни средства са оптимално опростени от вътрешната страна. Частните клиенти обаче ще имат повече варианти за настройка и по-широк избор от цветове.
Интериор  Вече тествахме най-евтината електрическа кола в Европа и у нас - Dacia Spring

Един от правилата на марката Dacia е да се направи автомобил без непотребни екстри, като задачата е цената да е допустимо най-ниска. Това е по този начин и при Spring. В интериора няма ненужни " декорации ", само че в това време нищо не липсва. Има всичко, от което се нуждаете, а дали е общоприетоо или не, това зависи от равнището на съоръжение.
 Вече тествахме най-евтината електрическа кола в Европа и у нас - Dacia Spring

Нашата тестова версия имаше климатик, шест въздушни възглавници, електрически прозорци, доста елементарна, само че съответна информационно-развлекателна система, в това число 7-инчов сензорен екран с поддръжка на Apple CarPlay и Android Auto. Бутонът за гласов надзор на кормилото извиква Siri на iPhone или Гугъл Assistant на Android. По отношение на свързаността, безплатното приложение " MyDacia " разрешава далечен достъп до отоплението, процеса на зареждане и местоположението на автомобила.
 Вече тествахме най-евтината електрическа кола в Европа и у нас - Dacia Spring

Таблото припомня на старите коли Dacia, а не на новите, което е малко тъпо, само че и това не е злополука. Евтиният дух в салона си проличава от твърдите материали и бутоните за ел.стъклата, сложени на централната подпора, както и съществуването на единствено една чистачка, само че с забавно решение - с две рамена. Усещането от шофирането обаче е обичайно, ергономичността е доста добра, уредите - информативни, а позицията на лидера - висока. Вътре има и задоволително място за предпазване на движимости.
 Вече тествахме най-евтината електрическа кола в Европа и у нас - Dacia Spring

Отзад е тесничко, само че не прекомерно, а имайки поради класа в който е позиционирана Dacia Spring, си е напряко пространно. Багажното поделение не е с еднакъв под, само че за сметка на това не е малко. Обемът му е 290 литра, а когато задните седалки се прегънат, той нараства до 620 литра. Като цяло оптимално банален салон, с евтини материали, само че пък с качествена сглобка.
Пробег и зареждане  Вече тествахме най-евтината електрическа кола в Европа и у нас - Dacia Spring

Със своята дребна 27,4 kWh батерия, Dacia Spring предлага забележителен пробег от 230 километра в комбинирания WLTP цикъл. Това, апропо, е нещо приблизително сред Renaut Twingo Electric (22 kWh и 190 километра) и VW e-Up (36,8 kWh и 260 километра). За разлика от множеството електрически автомобили, пробегът тук е изцяло действителен, в което се убедихме по време на теста.

От марката също по този начин обръщат внимание на едно проучване, съгласно което междинното разстояние за пътешестване на градски автомобил в Европа е единствено 31 километра дневно. А това, което би трябвало да знаете е, че при чиста градска употреба действителният пробег на Spring се усилва до съвсем 300 километра - т.е., зареждате три пъти в месеца.
 Вече тествахме най-евтината електрическа кола в Европа и у нас - Dacia Spring

А що се отнася до зареждането, времето належащо за това не е прекомерно дълго посредством дребната батерия. Пълният развой на зареждане лишава 13,5 часа от естествен битов контакт и единствено 4,5 часа с така наречен wall box от 7,4 kW. На бърза зарядна станция с непрекъснат ток от 30 kW са нужни 1,5 часа. Кабелът за битовия контакт се предлага общоприетоо.
Платформа и шофиране  Вече тествахме най-евтината електрическа кола в Европа и у нас - Dacia Spring

Dacia Spring употребява синергиите в групата. Тя се прави на платформата CMF-A на Renault K-ZE, продавана в Китай, която от своя страна произлиза от Renault Kwid - кола с мотор с вътрешно горене за Индия и Бразилия. Dacia Spring се създава в същия китайски цех като K-ZE, само че това не е необичайно. Наскоро ви разказвахме усещанията си от теста, който направихме на BMW iX3, което също се прави единствено в Китай.

Електромоторът, който задвижва Spring е с ужасяващо стряскащи ТТ данни. Мощността му е единствено 33 кВт (44 к.с.), а оптималният въртящ миг - 125 Нм. В същото време обаче Dacia Spring има малко общо с дребните модели Citroën Ami и Renault Twizy. На процедура обаче динамичността на колата не е по никакъв начин неприятна. Автомобилът се движи, както се чака от формалните данни. Според тях спринтът до 100 км/ч лишава 19,1 секунди, оптималната скорост е 125 км/ч, а ускорението от 80 до 120 км/ч лишава... 26.2 секунди.

По-важното обаче е ускорението от 0 до 50 км/ч, което е малко над 5 секунди, а точно то е значимото при градско шофиране. В резюме ще кажем, че Spring се държи напълно съответно в града. Колата тежи под 1000 кг, мощността на електромоторчето е изцяло задоволителна, а радиусът на завой е 4.8 метра, което значи неповторимо елементарно маневриране и паркиране.
 Вече тествахме най-евтината електрическа кола в Европа и у нас - Dacia Spring

Висока седалка, невисок волан: няма подозрение, че сме в електрическа кола от Renault Group. Очевидно заради съображения за оптимално понижаване на цената, конфигурация на кормилната колона и контролиране на височината на седалката не са налични. Както споменахме, седалките са доста тесни и твърди, нещо сходно на тези в аероплан, само че от Dacia ни увериха, че серийните версии, които ще се появят през септември ще получат по-меки седалки.

Първите няколко километра са изненадващи: колата наподобява много динамична, когато спринтира от 0 до 50 км/ч. Управлението е точно и безпрепятствено, а окачването е по-скоро меко. Именно то и клиренсът от 15 см обаче са причина за по-големия крен в завои на Spring, само че още веднъж подчертаваме, че това е типично градски автомобил. При високи скорости по неравномерен път би трябвало да държите кормилото с две ръце и от време на време да сваляте крайник от газта.

Dacia Spring има еко режим, който усилва пробега с до 10 %. За задачата обаче мощността на мотора е лимитирана до 23 kW (31 к.с.), а оптималната скорост до 100 км / ч. Това е малко прекомерно даже и за спокойни водачи, само че в случай че въпреки всичко желаете да пестите сила, прави работа. Във всеки случай нашата " Пролет " не е воин, когато става въпрос за скорости над 50 км/ч, само че под тази граница си е изцяло действителен динамичен и съвременен градски автомобил.
 Вече тествахме най-евтината електрическа кола в Европа и у нас - Dacia Spring

За тези, които желаят безвредна кола, ще кажем, че Dacia Spring е точно такава. Поне по този начин ни твърдят от румънската марка, само че и няма по какъв начин да е по различен метод, защото мощността на мотора лимитира непотребния адреналин. На дребни улички обаче бихме нарекли Spring занимателна. По-малко занимателна е на автомагистралата, изключително в лявата лента, където се усеща неналичието на мощност и прекомерно огромното челно противодействие.

Както всички електрически коли, Spring употребява доста сила там. На автомагистрала измерихме към 23 kWh/100 километра разход при скорост 125 км/ч, което понижава обсега до към 120 километра. При по-ниски скорости в града бордовият компютър сподели към 11 kWh/100 км, което подхожда на обсег от над 250 км.
Цена и умозаключение  Вече тествахме най-евтината електрическа кола в Европа и у нас - Dacia Spring

И в този момент към най-важната глава: ценообразуване. Според Dacia, моделът Spring е най-евтиният електромобил в Европа. В България цените стартират от 33 100 лв. с Данък добавена стойност и доближават до 365 000 лева
 Вече тествахме най-евтината електрическа кола в Европа и у нас - Dacia Spring

Dacia Spring не е толкоз маневрена като Renault Zoe, само че е доста по-забавна за шофиране и най-много е доста по-евтина. Spring е отличен втори автомобил, за къси ежедневни пътувания и даже малко повече. Как ще се оправи с продажбите, следва да разберем.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР