Букурещ. На пленарно заседание в четвъртък румънският парламент гласува доверие

...
Букурещ. На пленарно заседание в четвъртък румънският парламент гласува доверие
Коментари Харесай

Agerpres : Румънският парламент одобри новото правителство на Николае Чука

Букурещ. На пленарно съвещание в четвъртък румънският парламент гласоподава доверие на кабинета, препоръчан от номинирания за министър председател Николае Чука, оповестява локалната организация Agerpres . 318 народни представители поддържаха кабинета, а 126 бяха „ срещу “.

Гласуването беше скрито, с топки. Решението на Народното събрание за гласоподаване на избор на доверие ще бъде предадено допустимо най-скоро на президента, с цел да пристъпи към назначението на държавното управление. Премиерът, министрите и останалите членове на държавното управление ще положат клетва самостоятелно пред президента Клаус Йоханис.

Румъния е в политическа парализа, откогато центристкият алианс се разпадна през септември, подкопавайки напъните за понижаване на големия бюджетен и търговски недостиг вследствие на спиралата на Covid-19.

Новото съдружно съглашение е учредено на сделка за ротация на премиерския пост.

„ Най-накрая можем да предложим предвидимост и да подсигуряваме непоклатимост и развиване. Днес е първият ден от нов метод към ръководството на Румъния за възстановяване на икономическите, обществените и здравните условия на своите жители “, сподели Чука пред Народното събрание.

54-годишният Чука, пенсиониран военачалник, ще управлява държавното управление до 25 май 2023 година по силата на ротационно съдружно съглашение с някогашните противници на неговата Национална демократична партия (НЛП) - Социалдемократическата партия, която е най-голямото политическо обединяване в северната ни съседка.

Заедно с етническата унгарска партия UDMR и самостоятелната група от етнически малцинства, държавното управление на Чука има голяма поддръжка от повече от 70 % от депутатите.

Коалицията ще сменя министър председателите на всеки една до две години.

СДП ще държи мощните министерства на финансите, земеделието, защитата и превоза, а либералите ще управляват браншове като правораздаване, енергетика, вътрешни и външни работи.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР