Будизмът е една от най-древните и разпространени в цял свят

...
Будизмът е една от най-древните и разпространени в цял свят
Коментари Харесай

Уроци от извора на човешката мъдрост

Будизмът е една от най-древните и публикувани в целия свят религии. Много от нейните почитатели обаче я възприемат не като вяра, а като просвета за съзнанието. В основата й лежат наблюденията и изводите на именития влъхва Сидхарта Гаутама, прочут в действителност като Буда. Неговата философия е оказала голямо въздействие върху всички международни религии и е почтена да бъде позната от всеки човек, без значение от неговите убеждения.

Големите уроци на Буда са изворът на общоприети човешки полезности и извлечен честен кодекс. Без тях губим посоката както в живота, по този начин и в ръководството – без значение дали става въпрос за страна, институция или корпорация. Затова и взехме решение този път в обичайна ни графа „ Управление ” да си напомним на какво учи мъдростта на Буда.

1. Любовта побеждава всичко

„ Омразата не се преодолява с ненавист. Тя може да се победи единствено с обич. Това е безконечен закон ”.

2. Човекът е това, което прави, а не това, което приказва.

„ Човек не трябва да бъде именуван влъхва единствено поради това, че приказва доста. Но в случай че видите, че той живее в мир, обич и без боязън, той в действителност е умен. ”

„ Кучето не е добър надзирател, единствено тъй като лае. Човек не може да бъде считан за благодетелен, единствено тъй като приказва верни и приятни неща. ”

3. Не се задържайте в предишното, не мечтайте за бъдещето, концентрирайте мозъка си единствено върху сегашното.

„ Тайната за здрав разум и крепко тяло е в това да не тъгуваш по предишното, да не се безпокоиш прекомерно за бъдещето, само че да живееш умно и откровено в сегашното. ”

4. Вглеждането в себе си се отблагодарява с схващане

„ Не търси пътя си в небесата. Просто погледни в сърцето си. ”

5. Думите могат да нараняват, само че и да лекуват

„ Думите имат мощ и могат както да унищожават, по този начин и да изцеляват. Правилните и положителни думи могат да трансформират света. ”.

6. Ако желаете да имате нещо вечно, пуснете го на независимост

„ Най-сигурният метод да загубиш нещо е да го оковеш във вериги. ”

7. Никой не може да изживее живота ви вместо вас

„ Никой няма да ни избави, с изключение на ние самите. Никой не може да го направи и никой няма да го направи. Ние би трябвало сами да изминем пътя си. ”

8. Щастието не понижава в случай че го споделиш

„ От една свещ можеш да запалиш още хиляди и от това животът й няма да се съкрати. Щастието не понижава, когато го споделяш. ”

9. Бъдете положителни към всички

„ Бъдете благи с младите, състрадателни към възрастните, търпеливи към слабите и заблудените. Някога, в своя живот и вие ще бъдете или към този момент сте били всеки един от тях. ”

„ На всички и на всички места предавайте простата истина: за израстването на човечеството са нужни единствено благородно сърце, сърдечни думи и съчувствие. ”

10. Не вярвайте на всичко, което ви споделят

„ Не вярвайте на всичко, което чувате; не вярвайте на обичаи, които се предават от потомство на поколение; не вярвайте на клюки или мнението на тълпата; не вярвайте на догадки; не вярвайте на това, което смятате за истина или на това, с което сте привикнали. ”

11. Както го мислите, по този начин ще се случи

„ Всичко, което представляваме е резултат от това, което сме мислили. Животът се основава на нашите мисли, състои се от нашите мисли. Ако човек приказва или работи с неприятни планове, страданията го следват, както колелото на каруцата следва копитата на вола … Ако приказва и работи в името на положително, то щастието върви след него като неотменна сянка. ”

12. Освободете се от страховете си

„ Цялата загадка на съществуването се заключава в избавлението от страховете. Не се опасявай какво ще стане с теб – бъдещето ти няма да се промени от това, по тази причина пък сегашното ти ще стане по-спокойно. ”

13. Истината постоянно става ясно

„ Три неща в никакъв случай не можеш да скриеш: слънцето, луната и истината. ”

14. Контролирай мислите си, другояче те ще стартират да те управляват

„ За да се радваш на положително здраве, с цел да създадеш същинско благополучие за своето семейство, с цел да донесеш мир на всички, първо би трябвало да обуздаеш и контролираш личния си разум. ”

„ Собствените мисли, а не враговете или неприятелите могат да повлекат човек към тъмната страна. ”

15. Подозренията разделят. Доверието сплотява

„ Няма нищо по-страшно в връзките сред хората от съмненията. Това е отрова, която убива другарството и разяжда любовта. ”

16. Никой не е по-достоен за вашата обич от вас самите

„ Можете да търсите в цялата галактика този, който заслужава вашата обич и обвързаност, само че няма да го намерите. Вие самите, както никой различен във вселената, заслужавате най-вече вашата обич и обвързаност. ”

17. Знанието на другите носи мъдрост, познанието на себе си – прояснение

„ По-добре е да победиш себе си, в сравнение с да спечелиш хиляди сражения. Такава победа не могат да я лишават нито ангели, нито демони, нито парадайс, нито пъкъл. ”

 18. Духовността не е разкош, а нужда

„ Както свещта не може да гори без огън, по този начин и хората не могат да съществуват без нравствен живот. ”

19. Заменете завистта с удивление

„ Не завиждайте на другите за положителните им качества. Привличайте ги към себе си посредством удивление. ”

20. Търсете спокойствието в себе си

„ Спокойствието е вътре в нас. Не го търсене в близост. ”

21. Избирайте деликатно приятелите си

„ От неприятния и неоткровен другар би трябвало да се страхуваш повече, в сравнение с от дивия звяр – той може да рани тялото ви, само че неприятния другар може да прониже сърцето ви. ”

 22. Няма подготвена рецепта за благополучие

„ Щастието не е уместно стичане на условия. То е положение на мозъка. ”

„ Няма път към щастието; щастието е път. ”

23. Трите най-важни неща

„ В последна сметка единствено три неща имат значение: какъв брой мощно сме обичали, какъв брой лек е бил животът ни и какъв брой елементарно сме се отказвали от ненужното. ”

Инфо: http://evolife.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР