(Buddha first sermon at the Deer Park in Varanasi) Под

...
(Buddha first sermon at the Deer Park in Varanasi) Под
Коментари Харесай

Бъдете господари на собствения си ум ♥ Последната проповед на БУДА

(Buddha first sermon at the Deer Park in Varanasi)

Под саловите дървета на Кушинагара Буда изрекъл последните си думи към своите възпитаници:

„ Направете светлина от самите себе си. Разчитайте само на себе си, не допускайте да сте подвластни от други. Направете учението собствен светилник. Разчитайте на него, не се осланяйте на никое друго обучение. Размислете за вашето тяло, за неговата податливост към безнравственост.

Знаейки, че и болката и насладата са еднообразно причина за страданието, което изпитвате или причинявате, по какъв начин можете да се отдавате на желанията на тялото?

Размислете за вашето его, за неговата нереалност. Как можете да се заблуждавате за същинската му същина и да храните горделивост и нарцисизъм, знаейки, че всичко това свършва с неизбежно страдалчество? Размислете за всички вещества. Можете ли измежду тях да намерите някаква трайна същина? Не са ли те съвкупности, които рано или късно се разпадат и разпиляват?

Не се оставяйте да ви смути всеобхватността на страданието, само че следвайте учението ми даже след моята гибел, и ще се избавите от болката.

Правете това и в действителност ще бъдете мои ученици…

Същността на учението е да контролирате своя личен разум. Пазете мозъка си от охота, и ще поддържате държанието си вярно, мозъка си – чист и думите си – правдиви.

Ако не забравяте какъв брой временен е животът ви, ще можете да устоявате на алчността и гнева и да избягвате всички несгоди. Ако усетите мозъка си прелъстен и по този метод увлечен от алчността, би трябвало да потиснете и овладеете изкушението.

Бъдете господари на личния си разум. Умът на индивида може да го направи Буда, само че може да го направи и дявол. Въведеният в подвеждане става дявол, просветеният става Буда.

Затова, контролирайте мозъка си и не му позволявайте да се отклонява от верния път. ”

Избрано от: „ Учението на Буда ”, 1966, BUKKYŌ DENDŌ KYŌKAI, Kosaido Printing, Tokyo, Japan
Изображение: Buddha first sermon at the Deer Park in Varanasi

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР