БТК продължава с консолидацията на пазара на интернет доставчици в

...
БТК продължава с консолидацията на пазара на интернет доставчици в
Коментари Харесай

БТК купува и търновския доставчик на интернет и телевизия "Телнет"

БТК продължава с консолидацията на пазара на интернет снабдители в България. В петък телекомът разгласи, че е стигнал до договорка за придобиването на 100% от капитала на великотърновския снабдител на интернет и телевизия " Телнет ". Дружеството покрива 16 хиляди семейства с интернет във Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени, Самоков и околията, както и към 4 хиляди семейства с телевизия, съгласно данните на КРС за 2020 година Компанията, която е благосъстоятелност на четири физически лица, има съвсем 100 служителя и доходи от 4.7 млн. лева за предходната година

Това е поредна договорка за БТК, която през последната година се контракти да купи още няколко по-големи локални снабдители на интернет и телевизия - софийската " Нет 1 ", " Нетуоркс " (собственик и на " Онлайн директ " ), " КомНет " и пловдивската N3. Сделките за " Нетуоркс ", " " Нет 1 " и " КомНет " към момента не са завършени. При завършването на придобиването на четирите сдружения БТК прибавя над 150 хиляди интернет клиенти. Както и при предходните транзакции, компанията не оповестява цена на договорката.

Според последния отчет на Комисията за контролиране на известията (КРС) за 2020 година, БТК държи общо 27.2% от пазара на закрепен интернет в България по клиенти, следвана от " А1 България " с 26% и " Булсатком " с 8.2%. Според изчисленията на " Капитал ", с новите придобивки БТК към този момент би трябвало да доближава до над 35% пазарен дял.
Целева консолидация
Най-големият оператор по доходи в България изкупува по-малки снабдители с развити мрежи, с цел да може по-бързо да разрасне личната си оптична мрежа посредством надграждане до 10G технология, която разрешава 10-гигабитови скорости. Стратегията идва от по-високо равнище - United Group, компанията притежател на БТК.
Реклама
Пред " Капитал " Желко Батистич, вицепрезидент технологии в United Group, споделя, че групата интензивно търси консолидация на пазарите, на които работи. " Търсим компании, които могат да ни оказват помощ по-лесно да разтеглим оптичната си мрежа. Когато купуваме оператори с оптична мрежа, можем просто да я надградим до 10G технологията. Тези компании са с добра добавена стойност към бизнеса ни, макар че би трябвало да призная, че срещаме и някои проблеми в процеса на миграция. Този вид придобивания са доста комплицирани - би трябвало да свържеш системите, да слееш екипите, да схванеш в дълбочина какви са мрежите, които купуваш, по какъв начин да ги поддържаш. "

Това е втора огромна вълна на консолидация на пазара на интернет в България, откакто през 2010 година " А1 България " (тогава " Мобилтел " ) закупи пионерите на доставката на интернет в страната " Мегалан " и " Спектър " против 72 млн. евро. Преди това " Спектър " бе придобила и " Орбител ".

Батистич прибавя, че телекомът " преглежда още няколко благоприятни условия ", за които е рано да се предвижда дали ще се трансфорат в покупко-продажби. " Извън тях, не мисля, че има доста други компании, които да са атрактивни за нас, тъй като не можем да се занимаваме с интеграцията на доста дребни компании и считам, че 2022 година ще бъде последната година за консолидацията, която планирахме. "

В същия диалог той споделя, че компанията ще влага общо 300 млн. евро през идващите пет години в мрежата си за закрепен интернет. Целта е до 2026 година 1.7 млн. семейства да имат опция за гигабитова съгласуваност. В момента те са сред 1.1 и 1.2 млн.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР