БСП успя в последния момент да се качи на влака

...
БСП успя в последния момент да се качи на влака
Коментари Харесай

Ананиев затапи Нинова. Защо Георги Ганев, не Гечев

БСП съумя в последния миг да се качи на влака на смяната, само че загуби още първия следизборен рунд с ГЕРБ.

След като в четвъртък алената лидерка Корнелия Нинова упрекна досегашните ръководещи, че в запаса са останалите свободни едвам 1,4 милиарда лева, държавното управление е изхарчило 5 милиарда от началото на годината без глоба на Народното събрание и е нужна незабавна актуализация на Закона за държавната хазна, през днешния ден финансовият министър в оставка Кирил Ананиев даде отговори в числа като сподели друга картина – повишен запас (близо 8 милиарда лева.) и леко повишаване на дълга (едва 800 млн. лева при възможни за годината 4,5 млрд.лв.). Даже разгласи, че до края на месеца ще има уравновесен бюджет, т.е. няма да има недостиг.   

На процедура Нинова не получи отговор на огромна част от въпросите си

Ананиев не отговори какъв брой от фискалния запас, който е близо 8 милиарда лева, се намира във разнообразни фондове, както повелява законът. Но като умел финансист даде относителен отговор - запасите ни са се нараснали близо с 3 милиарда след последното ръководство на Българска социалистическа партия. Друг въпрос е, че те са функционалност от размера на Брутният вътрешен продукт, само че това е предмет на спор сред финансисти, а не сред политици.

Ананиев пропусна отговора и дали има 5 милиарда лв., раздадени от кабинета без решение на Народното събрание. Като дълготраен бюджетар е изцяло наясно, че това е политически лост при всяка промяна на властта. Затова й отговори като финансист – има изхарчени 5 милиарда лева от началото на пандемията, само че те са за социално-икономическите ограничения в поддръжка на хората и бизнеса.

Доста по-остър отговор получи Нинова само за терзанието си, че финансовото състояние в страната допуска актуализация на бюджета.  Едва 644 милиона лв. е дефицитът на хазната към началото на април, отвърна й Ананиев. Нещо повече – той комфортно употребява момента, с цел да разгласи, че към края на месеца страната ще бъде без недостиг в бюджета (при очакван за годината 4,9 милиарда лева.).

Политически ходът бе изигран брилянтно – ние, досегашният кабинет, без значение от рецесията и пандемията, макар избрания в бюджета недостиг, работихме по този начин, че събрахме приходите, намалихме разноските и оставаме страната съвсем на остатък, като се има поради постоянния фискален запас.

Колкото и в този момент Корнелия Нинова да се изяснява, че бюджетът тези дни се цялостни не от финансовите умения на ГЕРБ, а от периода 30 април, в който всеки, даже и заседнал в рецесията, гледа да си заплати с отстъпка локалните налози и такси, няма да има резултат.

Предизборната стратегия на Българска социалистическа партия във финансовата й част - за данъчни и кредитни ваканции, за помощи на калпак,

освен изплашиха бизнеса, вложителите и синдикатите, само че и не окуражиха хората да пускат бюлетини за социалистите

Следизборните й финансови сметки освен не укрепват антиГЕРБ обединението, а я пробиват. Защото за Нинова растежът на стопанската система е обвързван най-вече с развързване на кесията и стимулиране на потреблението, а за другите партии на смяната – с умерено харчене на държавни пари, само че с поддръжка за тези, които създават.

Това е и повода всички те да поддържат за началник на бюджетната комисия в Народното събрание уважавания икономист от Демократична България Георги Ганев, а не провалилият страната още през 90-те години на предишния век социалист Румен Гечев.

В обидата си Нинова видя нови задкулисия,  само че в случай че не бе припознала за врагове доста от финансовите специалисти, свързани с партията, алената лидерка щеше да получи от тях друга дефиниция на въпросите си към Ананиев, с която да го затруднят в отговорите.

Щяха да я посъветват да се концентрира върху мораториумите

за политическите назначения, проверката на предприятията, обществената и икономическата цена на пандемията, а не да дава скъпа преднина на ГЕРБ като избутва неуместните властови въпроси към Борисов и го вкарва в полето на макроикономическите параметри, където той има най-силния си съдружник - Кирил Ананиев.

Още повече, че става дума за най-чувствителните финансови индикатори, от които зависи рейтинга, вложенията и еврозоната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР