БСП сезира Конституционния съд за Закона за бюджета на НЗОК.

...
БСП сезира Конституционния съд за Закона за бюджета на НЗОК.
Коментари Харесай

Левицата даде бюджета на НЗОК на КС


Българска социалистическа партия сезира Конституционния съд за Закона за бюджета на НЗОК.

Причината е, че с него в преходните и заключителните разпореждания се трансформират 17 структуроопределящи закона.

Депутатът Филип Попов, който е един от вносителите, разяснява, че не може посредством бюджета на здравната каса да се трансформират закони, които нямат нищо общо с него.

"Единият от измененията закони е Изборният кодекс. Това е казус в практиката. Искаме да спрем издевателството над законодателния развой, което се случва непрекъснато в това Народно заседание ", сподели той.

Депутатът от Българска социалистическа партия професор Георги Михайлов разяснява, че доста от предложенията в закона уреждат форми на организация на активността на Министерството на здравеопазването, което няма нищо общо с НЗОК и означи, че със закона се закрива Фондът за лекуване на деца и неговият Обществен съвет, както и че се основава мегаагенция за медицински контрол "която вкарва в себе си действия, които са безусловно спорни и нямащи нищо общо едно с друго – одита, трансплантационните проблеми, регистрацията на лечебните заведения ".

В отговор министърът на здравеопазвавено Кирил Ананиев изясни пред БНР, че измененията в няколко закона през бюджета на Здравната каса целят да се форсира преструктурирането на здравния бранш.

"Направихме промените, за да ускорим изискванията, при които е належащо да се извърши реформирането и преструктурирането на здравния бранш. Всички тези промени водят до повишение успеваемостта в разходването на средства и контрола. Ако ние не създадем тази основа, какъвто и модел да въведем от 2020 година, той няма да успее ", сподели той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР