БСП поиска транспортният министър Ивайло Московски да освободи цялото ръководството

...
БСП поиска транспортният министър Ивайло Московски да освободи цялото ръководството
Коментари Харесай

БСП иска оставки на БДЖ шефове, Московски закри футболния тим

Българска социалистическа партия изиска транспортният министър Ивайло Московски да освободи цялото управлението на БДЖ, поради злоупотреби в държавното сдружение. Поводът беше телевизионно следствие, в което бяха показани некачествени поправки на локомотивите, ексклузивен труд на машинистите неведнъж над допустимите правила и назначени футболисти, които не вървят на работа. Социалистите споделиха, че за това сигнализират от две години, само че нищо не се случва и корупцията продължава във всяко едно държавно сдружение.

Отговорът на транспортния министър Ивайло Московски пристигна незабавно след брифинга на Българска социалистическа партия. На изключителна конференция той съобщи, че закрива футболния тим на БДЖ, служителят, отправил закани, е уволнен и отбрани на управлението на компанията. Българска социалистическа партия ще ги запомнят със съсипване на железниците, а нас с работата ни, сподели Московски. Посочи, че от 850 млн. лева задължения на БДЖ през 2009 година, в този момент отговорностите на държавния холдинг са 330 млн. лева

Зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски сподели, че в случай че Московски продължи да държи на управлението на БДЖ и да твърди, че то извършва отговорностите си, тогава ще изискат неговата оставка. " Не намирам сериозен мотив да подам оставка или да желая оставката на сътрудниците си ", отговори му Московски.

Българска социалистическа партия желаят още в БДЖ да влезе Сметната палата и да направи инспекция на холдинга, както и Инспекцията по труда за изключителния труд. Московски отговори, че от три месеца Сметната палата ревизира сдружението.

Извънреден труд на машинистите над допустимото

В следствие на Нова телевизия беше показано, че машинистите работят доста над позволените 150 часа ексклузивен труд за една година. Това основава причина за катастрофи поради изтощеност.

" Недопустимо е машинистите да имат толкоз доста работни часове. Това е еднакво на самоубийство или ликвидиране на самите пасажери, които се возят във влаковете. Не може човек, който е спал 4 часа, да отиде да ръководи бързия трен София –Варна, да спи във Варна 8 часа, да се върне и отново да го пишат на работа ", сподели Християн Кръстев, някогашен изпълнителен шеф на БДЖ на конференцията на Българска социалистическа партия.

Изпълнителният шеф на " БДЖ Товарни транспорти " Любомир Илиев призна пред малкия екран, че фактически имат проблем с фрагментите и за последните години стотици машинисти са отишли да работят за метрото или в 14-те частни превозвачи. Причината за отлива е в ниското възнаграждение. Днес добави, че изключителният труд в БДЖ е изцяло непринуден и никой не е принуждаван да работи изключително, в случай че не желае.

Некачествени поправки на локомотивите

В следствието по малкия екран бяха показани бяха локомотиви, които скоро откакто са излезли от депото за ремонт, още веднъж се скапват.

Бившият изпълнителен шеф на БДЖ Кристиян Кръстев сподели, че от 2016 година е подписан контракт за поправки с външна компания. Принципът в този момент е ремонтите да се вършат в хранилище на БДЖ, с личен състав на БДЖ, с техника, съоръжение и пари на БДЖ, а най-после да се заплати на частната компания, сподели Кристиян Кръстев.

Депутатът от Българска социалистическа партия Димитър Данчев напомни случаи, в които локомотив се възпламени на гара, а дефектни спирачки станаха причина за случай с трен и установи, че БДЖ не взимат отношение по тези случаи.

Благодарение на Българска социалистическа партия беше затворен последният цех за ремонт на локомотиви в България, отвърна им Московски. В поръчката за преносимия състав сме заложили построяването и оборудването на нов цех за ремонт на локомотиви, добави той.

Футболният тим на БДЖ се закрива

В телевизионното следствие бяха показани и двама футболисти – Христо Стамболийски и Александър Тодоров, назначени на трудов контракт в БДЖ на заплата от 900 лева, които не вървят на работа. Бившият бранител на " Левски " Христо Стамболийски се води контрольор в отдел " Превенция и разбор на риска ".

" До август 2016 година министър Московски не знаеше, че в БДЖ има футболен тим. Този тим обаче се оказа частна конструкция, отвън сдружението, и това бе прието от изпълнителния шеф ", сподели Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. Той попита за какво спортистите в този клуб са назначени в БДЖ, откакто са картотекирани като футболисти.

Ивайло Московски съобщи, че е разпоредил футболният тим на железниците да бъде закрит, с цел да бъда затворена тематиката и да престанат спекулациите към нея.

Изпълнителният шеф на " Холдинг БДЖ " Владимир Владимиров сподели, че " нито една стотинка " от БДЖ не е употребена за финансирането на тима. " Не разбирам сътрудниците срещу всеобщия спорт в България ли са " , попита Владимиров. Той обясни, че се спортува в почивните дни. " Няма нито измислени длъжности, нито футболисти, нито заплати ", сподели Владимиров.

Борбата с корупцията

" За следващ път сме очевидци на злоупотреби в БДЖ. Приехме антикорупционния закон, вотът на съмнение беше отритнат от ръководещите, само че е очевидно, че проблемите с корупцията в България не престават ", сподели Георги Свиленски. Той напомни, че за протичащото се в БДЖ левицата е алармирала още през август 2016 година " Тогава говорихме аз и двама чиновници на БДЖ, които след тази конференция бяха уволнени ", сподели Свиленски.

" Борбата с корупцията в сдружението завършва с уволнението на тези двама чиновници, които са имали доблестта да опишат какво се случва с ремонтите, заплащането на машинистите и футболния тим в БДЖ ", съобщи Свиленски. Обобщи, че " корупцията продължава да съществува във всяко едно държавно сдружение ".

Министър Московски отговори, че през 2009 г, отговорностите на БДЖ са били 850 млн. лв., а към днешна дата са 330 млн. лв.. Същата е наклонността и при оперативните загуби на сдружението - през 2009 година те възлизат на 68 млн. лв., а през днешния ден са 15 млн. лв..

" Това демонстрират числата, те са забележими, сдружението се стабилизира ", сподели Московски. " Няма по какъв начин финансовите индикатори на едно сдружение, при тежка корупция както настояват сътрудниците от опозицията, да се усъвършенстват. Или при ръководството на Българска социалистическа партия тя е била чудовищна, с цел да генерират такива задължения и загуби на сдружението, или изказванието, че ние не се оправяме добре, не е правилно. Могат да кажат, ние бяхме доста корумпирани, съсипахме сдружението, доведохме го до механически банкрут или другото – отлично сътрудници, вие се справихте по-добре ", разяснява Московски.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР