БСП подкани Партията на европейските социалисти да вземе отношение по

...
БСП подкани Партията на европейските социалисти да вземе отношение по
Коментари Харесай

БСП подкани ПЕС да повдигне на европейско ниво въпроса за честността на изборите у нас

БСП подкани Партията на европейските социалисти да вземе отношение по въпросите с честността на изборния развой в България. Това се споделя в отчета, прегледан на съвещанието на Националния съвет на пратията през днешния ден.
От левицата приканват партиите от политическото си семейство да предизвикват обществена полемика на европейско равнище по тематиката с присъединяване на държавните институции като репресивни принадлежности и намесата им политическия живот на страната отвън техните пълномощия. Това е един от методите, по който ще можем да дадем сигнал и да създадем крачка в посока попречване на тези порочни практики, осведоми пресцентъра на партията.
" За следващ път на избори се следи интервенция от страна на Министерство на вътрешните работи и други държавни институции в процеса, която е в интерес на ръководещите. Държавата не подхваща нужните ограничения и за преустановяване на корпоративния и следен избор, натиска върху българските жители, изключително в дребните общини, където главен шеф е общинската администрация ", съобщи в отчета си ръководителят на Националния избирателен щаб Кирил Добрев.
" Приема ли ПЕС за естествени изборните практики в България и с какво може да способства те да бъдат преодолени ", попита той и акцентира, че Българска социалистическа партия би трябвало да ангажира и целия си юридически и експертен капацитет, с който да подкрепи парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " при изработването на законодателни текстове, които да трансформират и даже спрат в зародиш практиките, които опорочават изборния развой. " Това би трябвало да стане неотложно преди идващите национални избори ", добави зам.-председателят на левицата.
" 650 хиляди са невалидните бюлетини. Колко би трябвало да станат, с цел да разберем, че по този начин повече не може да се продължава; че този метод на гласоподаване деформира най-вече локалните изборни резултати ", попита съпартийците си Добрев.
" Инициирането на полемика във връзка машинното гласоподаване и опцията да бъде включено в изборния развой не трябва да закъснява ", акцентира още Добрев. Той стартира и концепцията сходни обществени диалози да бъдат извършени с други политически сили, които имат същите разбирания за сходен вид гласоподаване, както и привличането на цивилен и неправителствени организации, които директно следят изборните процеси в България и могат да бъдат потребни със своята експертиза.
Равносметката след локалния избор
Входът на Българска социалистическа партия за локалната власт е през регионалните градове, безапелационен е зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев. Той регистрира с отчета си пред пленума на пратията, че " за първи път от 1995 година се поставя завършек на наклонността Българска социалистическа партия да получава по-ниски резултати на локални избори.
Според доклада за кметовете на Коалиция „ Българска социалистическа партия за България ” са дали своят вот над 650 хиляди български жители, което е с близо 100 хиляди повече спрямо 2015 година. Българска социалистическа партия завоюва изборите на |-ви тур в 35 общини, яви се на балотаж в 57, от които завоюва – 24, както и 4-те регионални града – Благоевград, Перник, Разград и Русе.
В градовете с районно разделяне левицата се яви на балотаж в 4 варненски, 2 пловдивски и 10 региона на столицата, като от тях завоюва софийските " Изгрев " и " Младост ". През 2015-та година Българска социалистическа партия е била на балотаж в 3 софийски и 2 варненски региона, само че няма извоюван нито един.
" ГЕРБ и Движение за права и свободи, в композиция с стопански субекти, съумяват безусловно да завладяват дребните общини с население до 10 хиляди индивида. И в случай че Българска социалистическа партия при започване на прехода беше партия, която печелеше точно селата и дребните общини, входът през днешния ден на Българска социалистическа партия в локалната власт е през огромните общини и регионални центрове, където зависимостта на хората е по-малка и те гласоподават свободно ", акцентира Добрев.
По думите му " симбиозата сред ГЕРБ и Движение за права и свободи при дословното разпределение на дребните и междинни общини, скоро ще обезсмисли локалните избори ".  Добрев изрече опасението, че след 4 години от избори няма да има смисъл, в случай че не бъде пресечена тази наклонност. По думите му другояче, идващият път общините, попаднали посредством схеми сред партията на ръководещите и Движение за права и свободи, ще бъдат повече. 
В отчета си Добрев регистрира, че през последните 3 години се вижда позитивна наклонност младежите да се разпознават с левицата. " Тези избори бяха показателни за това – имахме много кметове под 35 години, а в листите ни се следи съществено подмладяване. И то действително. Защото младите, новите- към този момент са общински съветници, а не заряд в листите ”, зяви той и уточни като образци с Нови Пазар, Хасково, Дряново и други общини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР