БСП и Демократична България потвърдиха, че няма да подкрепят правителство

...
БСП и Демократична България потвърдиха, че няма да подкрепят правителство
Коментари Харесай

Приемете нашите уважения. БСП и ДБ не подкрепят кабинет на проф. Габровски заради ГЕРБ

БСП и " Демократична България " потвърдиха, че няма да поддържат държавно управление с мандата на ГЕРБ, макар че и двете парламентарни обединения демонстрираха почитание към номинирания за министър-председател професор Николай Габровски. Това стана ясно по време на първите две срещи на Габровски в Народното събрание в търсене на разговор и възможна поддръжка за сформиране на постоянен кабинет.

В връчи първия изследователски мандат за съставяне на държавно управление на излъчения от ГЕРБ-СДС Формацията е най-голямата парламентарната група в 48-ото Народно заседание.

Няма да подкрепим мандата на ГЕРБ-СДС, само че в случай че съставите държавно управление, ще работим с Вас. Това сподели ръководителят на групата на " Демократична България " в Народното събрание Христо Иванов на ГЕРБ проф. Николай Габровски по време на първата среща.

" Приемете нашите почетения към Вас като персона и експерт. Ние няма да подкрепим държавно управление, ръководено от Вас като министър-председател, тъй като това за нас е държавно управление на ГЕРБ ", сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, чийто диалог с Габровски беше вторият подред за деня.

В четъртък претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС ще се срещне още с „ Български напредък “, а в петък - с „ Продължаваме Промяната “, „ Движението за права и свободи " (ДПС) и с " Възраждане ".
 Среща на претендента за министър председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски с „ Демократична България “. На фотографията: Атанас Атанасов, Христо Иванов, Владислав Панев и Кремена Кунева.
Христо Иванов сподели в експозето си, че по тематиката " сигурност " " Демократична България " работи добре с ГЕРБ, само че двете обединения се разминават по тематиката за господство на правото. Нашето схващане е, че е нужна промяна в прокуратурата, за което е нужен ремонт в конституцията, сподели Иванов. Той добави още, че в ГЕРБ има отвращение за въвеждане на електронни обществени услуги, което е приоритет за Демократична България.

Проф. Габровски няколко пъти в диалога с депутатите от Демократична България сподели, че няма партийна обязаност. По думите му България няма потребност от нови избори и главният му претекст за сформиране на постоянно държавно управление е това, че в случай че няма кабинет, няма по какъв начин да се осъществя Планът за възобновяване на Европейски Съюз. В резултат България ще загуби милиарди от Европейски Съюз. Като втора задача той сложи влизането на страната в Шенген, а като трета - присъединението към Еврозоната.

Проф. Габровски сподели, че ще поеме уговорката да се търси конституционното болшинство, което да разреши да се прегледат пълномощия на основния прокурор.

Иванов попита Габровски каква е визията му за реализация на кабинет. Той отговори, че ще бъде квалифициран документ по тематиката. Проф. Габровски сподели още, че " деескалацията на напрежението " изисква бъдещо държавно управление да бъде построено от специалисти, по-отдалечени от другите партийни структури. " Някои от имената, които са приобщени, са с безспорна известност и ще бъдат гаранти, че цялостната ни интеграция към европейски и евроатлантически структури ще продължи решително ", сподели още Габровски.

" Ако съумеете да реализирате държавно управление и да извършите дилемите си, това ще бъде триумф за страната. Ние имаме решение, че в тази настройка не можем да подкрепим държавно управление с първия мандат. Ако вие излъчите държавно управление, ние ще бъдем отворени, въпреки и като съпротива, да работим по съответни тематики - има необятен набор от тематики, по които добре работим и намираме общ с език с партията, която ви е излъчила. ", сподели в умозаключение Христо Иванов.

" Няма да подкрепим този мандат, има благоприятни условия за втория и третия. Споделяме изцяло, че България има потребност от непоклатимост и работещ парламент ", сподели при започване на срещата си с проф. Габровски водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Ако няма смяна в позициите на " Демократична България ", Българска социалистическа партия, " Продължаваме промяната " и " Възраждане ", всички от които дадоха поръчка, че няма да поддържат мандат на ГЕРБ, и всички депутати влязат в пленарната зала при гласоподаване, теоретично не е допустимо съставянето на постоянен кабинет с първия мандат. Движение за права и свободи още няма позиция за поддръжка или не, а от " Български напредък " на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев показват диалогичност.

ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Български напредък " имат общо 115 народни представители в 48-ото Народно заседание. Те ще са задоволително за избор на държавно управление, в случай че някоя от останалите партии или 11 обособени депутати решат да не вземат участие в гласоподаване на държавно управление. Само в догадка на отсъстващи народни представители нужният брой гласове " за " при сформиране на кабинет е под 121.

От " Продължаваме промяната " по-скоро няма да се пробват да сформират кабинет с втория мандат, в случай че първият се провали. Амбиции да направи опит са образуване на държавно управление има водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, в случай че третият мандат бъде връчен на партията.

За третия мандат, който съгласно конституцията се дава на парламентарна група по желание на президента, предпочитание показват и от " Български напредък " на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР