Брюксел затяга контрола за износ на ваксини, произведени на територията

...
Брюксел затяга контрола за износ на ваксини, произведени на територията
Коментари Харесай

Войната за ваксините срещу COVID-19: EС налага нови ограничения за износа за трети страни

Брюксел стяга контрола за експорт на ваксини, създадени на територията на европейския съюз за трети страни. Европейската комисия вкарва два нови критерия към механизма за разрешаване – препарати за имунизация ще се изнасят единствено за страни, които изпращат ваксини към Европа и единствено за страни, чийто % на имунизирано население не надвишава този в Европа.

Никъде не се цитират съответни имена на страни, само че импровизирано се разяснява, че най-засегната би била Англия, а това би могло като бумеранг да се върне назад към Европа.

Снимка: bTV

Страни, които получават ваксини, създадени в Европа, блокират износа на препарати към Съюза или посредством законодателството си, като Съединени американски щати, или посредством договорите им с производителите, като Англия. Затова Комисията включва новите критерии за взаимност и пропорция.

" Механизмът за експорт на ваксини не е ориентиран към съответни страни, би трябвало да осигурим имунизацията на личното ни население. Европейски Съюз е една от „ горещите точки” на пандемията, като в същото време е най-големият експортьор на ваксини ", споделя Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейска комисия.

По думите му, от влизането в действие на този механизъм 10 млн. дози са изнесени от Съюза за Англия и нула в противоположната посока.

Решението на Европейска комисия съответствува с откриването в Италия на 29 млн. дози от имунизацията на „ АстраЗенека”, спрени с помощта на Европейския механизъм за експорт.

Снимка: bTV

Според вестник „ Ла Стампа” те са били създадени в Нидерландия и е трябвало да бъдат изнесени за Острова.

Договорът на Англия с „ АстраЗенека” дава привилегии на личните ѝ поръчки, по отношение на тези на Брюксел, само че Обединеното кралство създава и изнася съставки за ваксини, от които зависят редица производители в Европа, тъй че никой не би имал интерес от комерсиалната война за ваксини.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР