Брюксел ще наложи общи правила за защита на служители, които

...
Брюксел ще наложи общи правила за защита на служители, които
Коментари Харесай

Най-после Брюксел с правилен ход: Защита за смели служители, които докладват на медиите за корупция

Брюксел ще наложи общи правила за отбрана на чиновници, които подават сигнали за корупция, в това число до медиите.

Европейският парламент и страните членки са постигнали във вторник съглашение за нови правила, които ще подсигуряват високо ниво на отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания, които рапортуват за случаи на нарушение на законодателството на Европейски Съюз, оповестява mediapool.bg

Това са така наречен whistleblowers, на които Еврокомисията за пръв път даде обещание отбрана през април предходната година.

У нас сега законова отбрана има за жителите, които подават сигнали до КПКОНПИ за корупция или спор на ползи против лицата на висши обществени постове, само че държавните чиновници не са предпазени, в случай че алармират на медиите.

" Трябва да защитим лицата, подаващи сигнали за нарушавания, с цел да не могат да бъдат наказвани, уволнявани, понижавани и против тях да не могат да бъдат завеждани каузи в съда за това, че са работили в полза на обществото ", каза зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс.

Според Европейска комисия единните стандарти за безвредно подаване на сигнали ще оказват помощ за битката с измамите, с корупцията, прането на пари, избягването на корпоративните налози и ще пазят сигурността на храните и на околната среда.

" Разкритията по свадите " Дизелгейт ", " Досиетата от Панама " и " Кеймбридж Аналитика " ни демонстрираха по какъв начин лицата, подаващи сигнали за нарушавания, ни оказват помощ за разкриването на противозаконни действия, които са в ущърб на публичния интерес и на общото ни богатство. Трябва да поддържаме и пазиме тези смели хора, които изкарват на показ противозаконни действия. Радвам се, че постигнахме една уравновесена система, която предизвиква работодателите да вземат решение проблемите вътрешно, само че също по този начин разрешава на лицата, подаващи сигнали за нарушавания, да се извърнат към обществените органи без боязън от ответни ограничения за възмездие ", каза комисарят по правораздаването Вера Йоурова.

С новите правила ще се сътвори система от безвредни канали за сигнализиране — както в границите на дадена организация, по този начин и към обществените органи.

Първо ще се употребяват вътрешните канали за подаване на сигнали в съответната компания или организация. Това ще се прави, в случай че нарушаването може да бъде поправено в самата организация и няма риск от ответни дейности за възмездие.

" Освен това, в случай че след сигнализирането до способените органи не бъдат подхванати подобаващи дейности, или при положение на непосредствена или очевидна заплаха за публичния интерес, или когато подаденият до органите сигнал няма да даде резултат, да вземем за пример тъй като тези органи са в скрито съглашение с причинителя на закононарушението, сигнализиращите лица могат да оповестяват нарушаването обществено, включително посредством медиите. Това ще обезпечи отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания, когато те работят като източници на информация за проверяваща публицистика ", посочва Европейската комисия.

Нейните правила ще обезпечат отбрана против уволняване, намаление в служба и други форми на възмездие. Ще има и специфична отбрана при правосъдни каузи.

Предстои съглашението да бъде публично признато от Европейския парламент и Съвета.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР