Брюксел предупреждава за плато на процеса на ваксинация в ЕС

...
Брюксел предупреждава за плато на процеса на ваксинация в ЕС
Коментари Харесай

Брюксел предупреждава за "умора" от Covid ваксинирането и настоява за нов тласък на имунизацията



Брюксел предизвестява за " плато " на процеса на имунизация в Европейски Съюз макар възходящите случаи на Covid-19, като приканва страните членки да засилят имунизационните акции преди есента и зимата.

Комисарят по опазването на здравето на Европейски Съюз Стела Кириакиду уточни, че има риск хората да понижат бдителността си през летните месеци и че здравните министерства би трябвало да създадат повече, с цел да се приготвят за по-широки огнища макар разбираемата " отмалялост " на популацията от пандемията.

" Трябва да увеличим имунизациите, би трябвало да разтеглим обсега на бустерите и би трябвало да сме сигурни, че здравните системи са подготвени да се оправят с бъдещи талази “, сподели тя в изявление за " Файненшъл таймс ".

" Притеснявам се, че имунизациите доближиха плато през последните няколко месеца и видяхме, че следенето на контактите и тестването евентуално не са толкоз интензивни ", добави тя.

Забележките на Кириакиду пристигнаха, откакто " Файненшъл таймс " заяви, че Европейски Съюз, държавите-членки и фирмите BioNTech/Pfizer са провели диалози за закъснение на част от доставките на Covid имунизациите до 2024 година на фона на изобилието от имунизационни дози, като проектът е получил краткотрайна поддръжка от фирмите и Брюксел.

Настоящият контракт се простира единствено до 2023 година Някои доставки на Moderna пък евентуално са отсрочени до първите няколко месеца на идната година, макар че договорът на Европейски Съюз с компанията обгръща единствено 2022 година

Изказването на Кириакиду идва, откакто тя писа до здравните министри на Европейски Съюз, предупреждавайки за " притеснителен скок " в настоящите Covid случаи в Европейски Съюз, в това число увеличаващи се равнища на тежки болести и приемане в болница и интензивни грижи, като ги приканва да създадат повече, с цел да се приготвят за това, което може да се окаже " тежка есен и зима " в блока.

 Стела Кириакиду, здравен еврокомисар

Стъпките, за които упорства здравният еврокомисар, включват използване на целогодишен потенциал за наблюдаване и тестване за остри респираторни болести тази зима и след нея, както и подготовка на задоволително здравни доставки и подготвеност за наново въвеждане на маски и обществено разграничаване.

Тя обаче даде да се разбере, че слабият ритъм на акциите за имунизиране е основен проблем, като се има поради късият интервал преди сезона на настинките и грипа.

В началото на юли европейските здравни организации предложиха да се разшири допустимостта за втори бустерни ваксини против Covid-19 за хората на възраст над 60 години, защото мощно трансмисивните разновидности на Омикрон усилват приема в болница в целия континент.

Въпреки този съвет по-малко от 65% от възрастните в Европейски Съюз са били имунизирани, до момента в който близо 15% от европейските жители въобще не са имунизирани.

" Летните месеци са тези, през които би трябвало да увеличим готовността си за това, което може да се случи, във връзка с ваксини, лечебни средства и здравно съоръжение “, сподели още Кириакиду.

Подходящо е за хората над 60 годишна възраст и за тези от уязвимите групи неотложно да получат спомагателен бустер, с цел да се подсигурява, че са предпазени от вълната, която е в ход, сподели здравният еврокомисар. Попитана дали счита, че ще би трябвало да има нови приспособени ваксини за най-новите разновидности, предизвикващи инфекциите в Европейски Съюз, Кириакиду настоя, че към този момент наличните ваксини остават ефикасни против версиите на вируса, които циркулират.

Бавният ритъм на имунизации може частично да се дължи на жителите, които чакат идването на ваксини, приспособени за новите Covid разновидности, които обаче биха могли да получат утвърждение през септември, сподели еврокомисарят. Но хората вместо това би трябвало да се имунизират " допустимо най-бързо " с актуалните ваксини, добави тя.

Според Кириакиду " платото " в темпа на имунизация се дължи на разнообразни проблеми, в това число " чувството, че коронавирусната пандемия евентуално е в низходяща серпантина или е завършила ", както и на " възприятието на отмалялост " от имунизациите.

" Има редица полемики, че нормалните ваксини не ни пазят, тъй че дано изчакаме нови приспособени ваксини, които ще излязат през есента или зимата ", уточни още тя, само че акцентира: " Няма време за губене ".

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР