Брюксел. Най-ниският стандарт на живот в ЕС за 2020 година

...
Брюксел. Най-ниският стандарт на живот в ЕС за 2020 година
Коментари Харесай

Евростат: Българите са били с най-ниска покупателна способност в ЕС през 2020 година

Брюксел. Най-ниският стандарт на живот в Европейски Съюз за 2020 година е регистриран в България (39 % под междинното за ЕС-27 през 2020 г.), следвана от Хърватия, където през 2020 година той е с една трета (32 процента) по-нисък от междинния за Европейския съюз, съгласно отчет на Евростат .

България има и най-нисък Брутният вътрешен продукт на глава от популацията - 45% под междинното за ЕС-27. Евростат мери стандарта съгласно действителното самостоятелно ползване на глава от популацията, което демонстрира какъв брой артикули и услуги са получили хората, без значение дали са ги платили сами или разноските се поемат от страни или неправителствени организации, отбелязва Европейската статистическа работа. Действителното самостоятелно ползване (SIP) на глава от популацията се показва в стандарти за покупателна дарба, изкуствена валута, която отстрани разликите в цените сред страните.

През 2020 година най-високият стандарт, изразен в действително самостоятелно ползване на глава от популацията, е регистриран в Люксембург, с 45% по-висок от междинния за Европейския съюз, съгласно последната оценка на Евростат.

Следват Германия и Дания, където е с 24 и 22 % надлежно по-високо от междинното, а близо са Холандия и Австрия, където е със 17 и 16 % над междинното за Европа. Най-близо до междинното във връзка с действителното самостоятелно ползване на глава от популацията през 2020 година са били Кипър, Италия и Литва, където стандартът е бил с към четири % по-нисък от междинния за Европейски Съюз. Той е бил с 10 % по-нисък в Ирландия и малко над междинния във Франция.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР