Брюксел/Москва. Нахлуването на Русия в Украйна изглежда цели превземане на

...
Брюксел/Москва. Нахлуването на Русия в Украйна изглежда цели превземане на
Коментари Харесай

Разделяне на Украйна и поставяне на „покорно“ ръководство в Киев е крайната цел на Путин

Брюксел/Москва. Нахлуването на Русия в Украйна наподобява цели завладяване на Киев и основаването на кулоар на юг до Черно море, тъй че страната да бъде разграничена на две, споделят военни анализатори, които повтарят мненията на украински генерали, написа Българска телеграфна агенция . Според тях обаче президентът Владимир Путин може би желае да откри някаква форма на надзор върху цялата страна в устрема си да спре Украйна от влизането ѝ в НАТО. Но успеха му не е обезпечена. Високопоставен източник от въоръжените сили на Съединени американски щати сподели в петък, че Русия среща по-голяма опозиция от предстоящата, най-малкото при напредването си към Киев.

Тактиката за напредването на съветските войски се корени във „ фланговото напредване “ от най-слабите точки на Украйна – северната ѝ граница с Беларус и на юг с Крим, анексиран към Русия преди осем години дружно с голяма военноморска база. При триумф на тази тактика Москва ще може директно да управлява Източна Украйна дружно с нейното крайбрежие и по този начин да трансформира Западна Украйна във васална страна и да понижи финансовите разноски за дълготрайна окупация, споделят специалисти.

„ Мисля, че в този момент те [руснаците] желаят да основат сухопътен мост чак до Молдова, споделя Конрад Музика, шеф на основаната в Полша консултантска компания „ Рохан “ (Rochan Consulting). Руските танкове и пехота започнаха нашествието в четвъртък към източните Харковска и Донецка област и от юг при Таврия, до момента в който ракетни удари и бомбардировки от Беларус дадоха началото на нахлуване към Киев от север, сочат данни на украинските въоръжени сили. Според известие във „ Facebook “ на министерството на защитата на Украйна от четвъртък напредването на военните елементи към този момент свидетелства, че задачата на Кремъл е „ да блокира Киев, да сътвори сухопътен кулоар до окупирания Кримски полуостров и самообялилата се Приднестровска република “.

През 2014 година Русия освен че завладя Крим, само че и поддържа бунтовниците в Донецк и Луганск, които сътвориха сепаратистка администрация в Донбаския район с най-вече рускоезично население. Тя има и свои войски в Приднестровието - отделила се рускоезична провинция на Молдова. Според Йорг Форбриг от берлинския офис на организацията " Германски фонд Маршал " съветските войски може „ да опитат да поемат контрола върху огромна част от територията на Украйна, която да включва земите, образуващи сухопътен кулоар сред трите територии, които към този момент управляват “.

УКРАИНЦИТЕ ЩЕ съдебна експертиза ПРОТИВОПОСТАВЯТ

Украинските въоръжени сили към този момент осуетяват бързото придвижване на Путин към Киев. „ Докато руснаците нямат надзор върху въздушното пространство, те няма да са в положение да осъществят бронетанковото си нахлуване в Украйна “, споделя някогашният чиновник в НАТО Джейми Ший, понастоящем на работа в мозъчния концерн „ Приятели на Европа “.

В петък съветски ракети удариха Киев. Москва твърдеше, че превзела летището „ Хостомел “, северозападно от Киев, евентуален аванпост за офанзива против Киев. Американски представители считат, че първичната цел на Русия е да смъкна прозападния президент на Украйна Володимир Зеленски. „ Путин не желае Донбас или Донецк. Той желае цялата Украйна, само че няма да му се постанова да окупира цялата страна, с цел да реализира задачата си. Той ще се стреми да обезглави украинската страна “, споделя немският пенсиониран военачалник Ханс-Лотар Домрьозе. „ Съветският съюз харчеше толкоз доста за войските си в Източна Европа и поддържането на комунистическите режими. Украинците ще се опълчат на всяко съветско ръководство “, счита Елизабет Бро от вашингтонския „ Американ ентърпрайз инститют “.

Не е ясно какъв брой дълго ще продължи войната и какъв брой съветски убити и ранени ще бъдат пратени вкъщи, до момента в който Путин не търпи недоволството. В четвъртък полицията задържа над 1800 антивоенни стачкуващи из Русия.

Путин ще се стреми към съглашение за Западна Украйна (където болшинството хора приказват като майчин украински, а не съветски език), сходно на това което има сред Москва и Минск. Русия оказа помощ на дългогодишния беларуски президент Александър Лукашенко да потисне опозицията и недоволството.

Според Карло Масала, професор по интернационална политика в Университета на Бундесвера в Мюнхен, към този момент Русия не се пробва да прати многочислени войски в Западна Украйна. „ Разгръщането на съветските въоръжени сили, без значение дали са 160 или 200 хиляди, няма да е задоволително за окупирането на Украйна за някакъв дълъг интервал от време “, споделя той. „ Сигурен съм, че главната цел на Путин е да превземе Донбас и сухопътния кулоар до Крим, като отдели тези области от Украйна и да сложи безропотно държавно управление в Киев “, прибавя той.

Автор: Климент Тренков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР