Брюксел. Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва

...
Брюксел. Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва
Коментари Харесай

Министър Нено Димов участва в последното за годината заседание на Съвета на ЕС по околна среда

Брюксел. Министърът на околната среда и водите Нено Димов взе участие в последното за 2018 година съвещание на Съвета на Европейския съюз по околна среда. На него министрите на околната среда на страните от Европейски Съюз разискаха установяването на стандарти за излъчванията на СО2 от нови тежкотоварни коли, Регламента за Програма LIFE за идващия програмен интервал и дълготрайната визия за неутрална във връзка с климата стопанска система. Това оповестиха от пресцентъра на министерството .
Министрите реализираха общ метод по предлагането за Регламент за установяване на стандарти за въглеродни излъчвания от нови тежкотоварни транспортни средства. Дискутирани бяха заложените цели за понижаване на излъчванията, механизмът за стимулиране на нулево и нискоемисионни коли, както и плануваният през 2022 година обзор на постигнатото. Очаква се новото законодателство да способства за понижаване на излъчванията на CO2 от тежките транспортни средства в сходство с условията на политиката на Европейски Съюз по климата и Парижкото съглашение, както и за понижаване на замърсяването на въздуха. Документът предизвиква внедряването на нови технологии, намаляващи разхода на гориво, с което ще се понижат експлоатационните разноски за производителите и транспортните разноски за потребителите.
Постигнат беше и непълен общ метод по предлагането за Регламент за основаване на Програма LIFE за финансиране на дейностите в региона на околната среда и климата за програмен интервал 2021-2027 година Основна цел на програмата е да способства за прехода към чиста, енергийно-ефективна и нисковъглеродна стопанска система. За България е извънредно значимо да бъде подкрепено постигането на географски баланс при използването на програмата.
Европейската комисия показа и своята Стратегическа дълготрайна визия за просперираща, съвременна, конкурентоспособна и неутрална във връзка с климата стопанска система. Министър Димов уточни, че Стратегията съставлява подобаваща база за провеждането на задълбочена и всеобхватна полемика на всички равнища. Водещи правила за нашата страна са разходо-ефективността, отчитането на националните специфики, техническата индиферентност и не на последно място – справедливия преход. Изрично беше посочено, че България поддържа позицията си и изрично не приема по-нататъшна проверка или увеличение на упоритостта на Европейски Съюз във връзка с откритите цели до 2030 година В допълнение, министър Димов акцентира, че страните членки следва да имат задоволителен марж при залагане на дълготрайните си политики, с цел да се подсигурява отчитането на националните особености, енергийния микс, капацитета за понижение на излъчванията в другите браншове, икономическото развиване, капиталовия климат и обществения резултат от плануваните ограничения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР