Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна в

...
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна в
Коментари Харесай

Столтенберг и Лайчак: Трайното политическо решение в региона е в общ интерес на НАТО и ЕС

Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна в Брюксел със специфичния представител на Европейски Съюз за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак по отношение на договореността за деескалация на напрежението в Северно Косово и съобщи, че „ НАТО и Европейски Съюз имат общ интерес за трайно политическо решение в района, " цитира думите му скопският ефирен канал “Нова ТВ “ .

„ Водената от НАТО задача на KFOR ще продължи да обезпечава безвредна и сигурна среда и независимост на придвижване. НАТО и Европейски Съюз имат общ интерес за трайно политическо решение в района ", написа Столтенберг в „ Туитър “, публикувайки фотография от срещата с Лайчак.

Лайчак през днешния ден също участва на съвещание на Северноатлантическия съвет на НАТО в Брюксел.

В петък, след реализиране на съглашение сред Сърбия и Косово, НАТО разгласи, че задачата на KFOR ще играе фундаментална роля в обезпечаването на нейното дейно осъществяване, оповестява сръбската организация „ Бета “.

Белград и Прищина реализираха съглашение на 30 септември по отношение на деескалацията и по-нататъшните стъпки за разрешаване на рецесията в Северно Косово, като предвиждаха специфичните полицейски елементи на Косово да се изтеглят от Граничен контролно-пропусквателен пункт Ярине и Бърняк на 2 октомври, а косовските сърби да отстранен барикадите.

KFOR ще разположи своите сили на тези Граничен контролно-пропусквателен пункт преди началото на едновременната интервенция и ще остане там в продължение на две седмици, до момента в който от 4 октомври, като краткотрайна мярка, ще се ползва режимът на слагане на стикерите върху регистрационните табели, до момента в който се реализира трайно решение.

Предвижда се и основаване на работна група с представители на Европейския съюз, Белград и Прищина, чиято цел ще бъде да се откри трайно решение на въпроса с регистрационните табели.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР