Брюксел. Европейската комисия ще предостави на Ирландия пакет от финансова

...
Брюксел. Европейската комисия ще предостави на Ирландия пакет от финансова
Коментари Харесай

The Irish Times: ЕК ще отпусне 920 милиона евро на Ирландия във връзка с последствията от Брекзит

Брюксел. Европейската комисия ще даде на Ирландия пакет от финансова помощ на обща стойност 920 милиона евро по отношение на последствията от излизането на Обединеното кралство от структурите на Общността, оповестява вестник The Irish Times .

„ Брекзит имаше негативно влияние върху живота на доста хора и хората в Ирландия го усещат най-вече “, сподели Елиза Ферейра, европейски комисар по промяната и доближаването.

Очаква се финансирането, което страната ще получи през 2021-2023 година, да спомогне за възстановяване на виталния стандарт и икономическия напредък.

Ирландското държавно управление съобщи през ноември, че приготвя проект за деяние при изключителни обстановки, в случай че Обединеното кралство приложи член 16 от Протокола за Северна Ирландия, който му разрешава едностранно да предприеме нужните ограничения, с цел да избегне съществени отрицателни последствия за стопанската система, обществото или околната среда в Северна Ирландия.

ЕС упорства за опазване на де факто митническата граница сред Северна Ирландия и Англия в Ирландско море, с цел да се избегне неконтролирания импорт на английски артикули от Ълстър в Ирландия (членка на Европейския съюз). Протоколът подсигурява, че границата на остров Ирландия би трябвало да остане свободна от надзор, с цел да се резервира Споразумението от Белфаст от 1998 година, което постави завършек на въоръжената борба сред протестанти и католици в Ълстър.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР